NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SEVERINA ZA PUNOLETSTVO: Posle 18 godina od referenduma na kojem je izabrala nezavisnost, Crna Gora podeljena

V.K.

21. 05. 2024. u 12:57

CRNA Gora danas i sutra proslavlja praznik nezavisnosti. Slavi se punoletstvo, uz senku podela i svađa koje su obeležavale minulih 18 godina. Tog dana 2006. godine zvanična Podgorica odlučila je na referendumu da napusti državnu zajednicu sa Srbijom. Ona je doneta nakon referenduma na kome je 55 odsto građana glasalo za obnovu državne nezavisnosti.

СЕВЕРИНА ЗА ПУНОЛЕТСТВО: После 18 година од референдума на којем је изабрала независност, Црна Гора подељена

V.K.

U okviru manifestacije "Maj u hiljadu boja" u prestonicu Crne Gore dolaze Severina Vučković i Jadranka Barjaktarević. Prošle godine hrvatska zvezda bila je deo autorskog projekta crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića povodom 210 godina od Njegoševog rođenja. Tada je uveliko izazvala pažnju kada je izvela performans "Noć skuplja vijeka" u lapidarijumu Biljarde na Cetinju. Zvezda narodne muzike Jadranka Barjaktarević doživela je sunovrat kada je na jednoj proslavi u Podgorici uoči pada režima Mila Đukanovića zapevala stihove: "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", iako se nakon toga "pravdala" da ju je ponela atmosfera i da nije nikome htela da naudi.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je pre godinu, zahvaljujuću srpskim glasovima svrgnuo sa prestola višedecenijskog vladara Mila Đukanovića, kaže da teži faktoru pomirenja i zajedništva. U svom obraćanju on se nijednom rečju nije dotakao aktuelnih problema koji potresaju Crnu Goru, Srbiju i Republiku Srpsku, kao i region.

Samostalnost uz preporuku EU

NA referendumu o državno pravnom statusu 21. maja 2006. Crna Gora obnovila je državnu samostalnost, a taj projekat podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

- Kroz intenzivnu diplomatsku aktivnost ojačan je međunarodni ugled zemlje, potvrđeno strateško partnerstvo sa SAD i ključnim evropskim državama, te unapređena kredibilnost NATO članstva i iskazana posvećenost regionalnoj satadnji - poručio je Milatović.

I ove kao i svih minulih godina nezavisnost Crne Gore nikada nisu podržavale srpske stranke. Krađa na referendumu, kako tvrde njihovi politički lideri, progoni, nezaposlenost, samo su deo "evropeizacije" Montenegra od Katunske nahije do Vasojevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu