NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

KOMŠIJE S ĐETIĆIMA "NA NOTE": Crna Gora i Hrvatska sve dalje, za tri decenije nisu rešile nijedno otvoreno pitanje

V.K.

20. 05. 2024. u 12:17

POSLEDNjIH trideset godina nije rešeno nijedno otvoreno pitanje između Crne Gore i Hrvatske, a ključna su razgraničenje na Prevlaci i vlasništvo nad školskim brodom "Jadran". Ovo upozorenje Crnogorcima uputio je iz Zagreba šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, samo nekoliko trenutaka nakon što su komšije uputile premijeru Milojku Spajiću protesnu notu povodom najava da bi crnogorski parlament mogao da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

КОМШИЈЕ С ЂЕТИЋИМА НА НОТЕ: Црна Гора и Хрватска све даље, за три деценије нису решиле ниједно отворено питање

Služba za informisanje predsednika CG

Međudržavna komisija o razgraničenju na poluostrvu Prevlaka nije se sastala osam godina uprkos poruci zvaničnog Brisela da neće primiti u članstvo Evropske unije zemlje koje imaju granične sporove!

I vlasništvo nad školskim brodom "Jadran" je predmet spora dve države. I Hrvatska i Crna Gora smatraju da je brod "njihov". Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je prošle godine protesnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja 90 godina broda "Jadran", a protesnu notu uputila je i zbog kampanje uoči popisa stanovništva "Ponosni na svoje srpsko".

Politički analitičar Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da je očigledno da nerešena pitanja između Crne Gore i Hrvatske pokazuju da zvanični Zagreb nema dobru volju da ih reši.

Uklonili spomenik Račiću

MEŠTANI sela Slatina kod Andrijevice sami su uklonili spomenik podignut Puniši Račiću, koji je 1928. na uvrede u Narodnoj skupštini tadašnje Jugoslavije odgovorio tako što je hicima iz pištolja ubio dvojicu poslanika iz Hrvatske, a trojicu ranio. To su tražile vlasti u Hrvatskoj, stranke i pojedinci.

- Što se tiče razgraničenja ono se namerno oteže jer hrvatske aspiracije, bar prema onome što čitamo u njihovim medijima i čujemo od pojedinih političara, sežu dalje od same Prevlake - kaže Tomić.

Naš sagovornik ukazuje da je u ovom trenutku jedno od najznačajnijih pitanja rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

- Upućujući protesnu notu zbog najavljene rezolucije državni vrh Hrvatske se nije distancirao od Holokausta. Ono što je učinjeno u NDH po težini zločina prevazilazi genocid. Satirani su celi narodi - Srbi, Jevreji, Romi - podseća Tomić. - U poslednje vreme odnose dve države poremetila je i sramna ploča na zidovima bivše kasarne u Morinju. Nažalost, ona i dalje stoji na sramotu cele Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet