SAD I NEMAČKA NE POSREDUJU OKO SREBRENICE: Vlada CG se o rezoluciji nije izjasnila, a ogroman je pritisak da glasa za taj dokument

V.K.

09. 05. 2024. u 05:00

AMBASADA SAD u Podgorici saopštila je da Stejt department ne posreduje u predaji amandmana Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, iako se, doduše nezvanično, naveliko priča u Podgorici da Vlada planira da preda dva amandmana na taj dokument, radi "postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu" uz posredovanje upravo Vašingtona, ali i Berlina. Iz američke ambasade podsećaju da su Nemačka i Ruanda predlagači Rezolucije, te da te zemlje mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom.

САД И НЕМАЧКА НЕ ПОСРЕДУЈУ ОКО СРЕБРЕНИЦЕ: Влада ЦГ се о резолуцији није изјаснила, а огроман је притисак да гласа за тај документ

V.K.

Međutim, i iz amabsade Nemačke u Podgorici tvrde da nemaju informacije o pregovorima o nacrtu rezolucije u Srebrenici. Zamenik nemačkog ambasadora Ralf Rojš kazao je da se pregovori vode među stalnim misijama pri UN u Njujorku.

Rezolucijom se traži da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici. Vlada Crne Gore amandmanom na preambulu nacrta rezolucije traži da se uvrsti stav "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini". Drugi amandman odnosi se na "potvrđivanje nepovredivosti opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Vlada se o rezoluciji još nije izjasnila, dok je ogroman pritisak dela opozicije, nevladinog sektora, crnogorskih ekstremista da Crna Gora glasa za rezoluciju.

Međunarodni partneri Crne Gore u NATO podržali su, a SAD istakle, da sa ponosom sponzorišu predlog rezolucije. I članice EU, sa kojima zvanična Podgorica godinama usklađuje spoljnu politiku, podržavaju usvajanje ovog dokumenta. Pitanje glasanja o rezoluciji ustalasalo je crnogorsku političku scenu, šef države Jakov Milatović saopštio je da podržava taj dokument koji Srbima nameće epitet "genocidnog naroda"! Predvodnik u antisrpskoj koloni je DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, ali i Građanski pokret URA. Još ćute kao "zaliveni" Demokrate zahvaljujući kojima je pre tri godine po drugi put u crnogorskom parlamentu usvojena rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici. Što se tiče Pokreta "Evropa sad" ni tu situacija nije jasna.

Ervin pita Milojka

POSLANIK Bošnjačke stranke Ervin Ibrahović pitaće predsednika Vlade Milojka Spajića u okviru skupštinskog "premijerskog sata" da li će Crna Gora na zasedanju Generalne skupštine UN podržati Rezoluciju UN koju su inicirali Nemačka i Ruanda a koju su, do sada, kosponzorisali neki od ključnih međunarodnih partnera Crne Gore i "time još jednom stati na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava".

Lider, odnosno premijer Milojko Spajić - ćuti. Nije se oglasio ni kada je nemački "specijalac" za ovaj region Milan Niče objavio na društvenoj mreži "Iks" da mu je Spajić obećao podršku i da će Crna Gora glasati za taj dokument.

Nova srpska demokratija, DNP, Ujedinjena Crna Gora, SNP ne podržavaju rezoluciju. Lider DNP-a Milan Knežević saopštio je da se nigde nije obavezao da će priznati tzv. državu Kosovo, niti podržati rezoluciju o Srebrenici.

Svađa i pretnje prekinule sednicu

 

Izlaganje šefa poslaničkog kluba DPS Andrije Nikolića u kojem je oštro kritikovao PES i Vladu Milojka Spajića jer su, kako je ocenio, obmanuli javnost saopštenjem da su svi imali uvid u amandmane za rezoluciju o Srebrenici, izazvalo je reakciju šefa poslaničkog kluba PES Vasilija Čarapića:

- Svi su imali uvid. Pokušavate da nas nazovete lažovima. Sram vas bilo - odgovorio je Čarapić.

Ovome je prethodilo obraćanje Nikolića koji je zapretio poslanicima PES da će "drugačije razgovarati" ako Čarapić i dalje bude govorio uvredljivo o njihovim funkcionerima.

- Obavestili ste javnost da SAD učestvuju u izradi amandmana. Danas Stejt department obaveštava da sa tim nema veze. Kažite zašto ste ovo izmislili - kazao je Nikolić, nakon čega je potpredsednica parlamenta Zdenka Popović dala pauzu, a verbalni sukob Nikolića i Čarapića nastavio se i u skupštinskom holu.

- Nema te ministarske fotelje, tog privatnog aviona ili dupleksa u Dubaiju koji će me naterati da ja priznam tzv. državu Kosovo - poručio je Knežević.

To je, ističe, saopštio i premijeru Milojku Spajiću. Knežević je dodao da u sporazumu nigde ne piše da se potencira da se Srbi proglase za genocidan narod, jer da je to pisalo, nikad ne bi potpisao taj sporazum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)