S REFORMOM DOLAZE PORODIČNI LEKARI: Ministar Šimun o problemima koji muče zdravstvo

I. D. S.

22. 04. 2024. u 14:17

CRNOGORSKO zdravstvo opterećuju brojni problemi, a među njima prednjače dugačke liste čekanja, odlazak lekara, te neadekvatni uslovi rada u pogledu medicinske opreme, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun odgovarajući juče na pitanja poslanika.

С РЕФОРМОМ ДОЛАЗЕ ПОРОДИЧНИ ЛЕКАРИ: Министар Шимун о проблемима који муче здравство

skupština.me/printskrin

Liste čekanja gorući su problem, priznao je Šimun odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Nermina Abdića šta će njegov resor učiniti po tom pitanju.

- Posvetio sam jedan tim koji rade na unapređenju segmenata koji dovode do liste čekanja. Već smo optimizovali elektronski karton i mora se regulisati pravilnik o obimu usluga na nivou zdravstvenih ustanova – kazao je Šimun.

Kada je reč o manjku kadra, donosno velikom broju lekara koji poslednju deceniju napuštaju javni zdravstveni sistem, ministar je kazao da se taj negativan trend polsednjih par godina smanjuje.

- Javni zdravstveni sistem je od 2014. godine do 2018. godine napustio 101 lekar. Bila je to jako loša tendencija, ali se smanjuje se zadnjih godina. Tome je dopinio program Evropa sad, a plate su regulisane.  U poslednjih par godina 25 lekara smo doveli iz Srbije, a trenutno 1.990 lekara radi u javnom zdravstvenom sistemu - naveo je Šimun.

Poslanik Bošnjačke strane Ervin Ibrahimović pitao je Šimuna da li je analizirao slabosti koje ima crnogorski zdravstveni sistem, a zanimalo ga je i kakva je situacija sa odlaskom lekara iz Crne Gore i javnog zdravstvenog sistema.

U svom odgovoru, Šimun je naveo da se u sistemu zdravstva suočavaju da brojnim problemima, a tu su u prvom redu neadekvatni uslovi rada u pogledu medicinske opreme.

-Tu je pitanje povezanosti samih zdravstvenih ustanova u pogledu digitalizacije. Moram napomenuti da su izabrani lekari mnogo preopterećeni administracijom. Regulisaćemo i taj proces i radimo na optimizaciju softvera, pa će se lekari više posvetiti pacijentima - rekao je Šimun.

Istakao je i da će resor na čijem je čelu uskoro reformisati sistem primarne zdravstvene zaštite.

- Stupili smo u kontakt sa Slovencima koji imaju iskustva u tome. Ljekar porodične medicine mora biti u centru multi-disciplinarnog tima koji je sastavljen od tehničara, medicinskih sestara, radiologa i intervinsta - ukazao je Šimun.

Tokom sednici je saopšteno i da Klinički centar od 2020. godine nije odradio niti jednu transplataciju organa, ali ni telemedicinsku konsultaciju.

"MONTEFARM" IDE U TUŽILAŠTVO

ŠIMUN je odgovarajući na pitanje poslanika SD-a Borisa Mugoše kako komentariše optužbe iz redova SNP-a da štiti farmaceutski lobi, kazao da nije deo bilo kakvog lobija ili klana, te da želi da smanji uticaj politike u zdravstvenom sistemu i da u prvi plan dođu profesionalci i ljudi od moralnog integriteta.

-Kada je reč o "Montefarmu",  Komisija je u analizi dokumentacije našla brojne nepravilnosti, od zapošljavanja preko agencije, ugovore o delu bez povoda i raloga. DRI je primetila veliku nepravilnost, a to je preuzimanje duga jedne veledrogerije. Nalaz Komsije vezano za rad Gorana Marinovića i poslovanje "Montefarma" u periodu dok je bio direktor biće predat Tužilaštvu - najavio je Šimun.

Poslanicu DPS-a Sonju Milatović interesovalo je da li ministar Šimun, sa stručnog aspekta podržava dogovor koji su postigli predsednik Vade Momo Koprivica i mitropolit SPC Joanikije da se crkva uključi u lečenje bolesti zavisnosti. Ministar je kazao da Mitropolija dugi niz godina pomaže zdravstvene ustanove kroz razlidite donacije, i to kroz medicinsku opremu, vozila... te da nema govora o alternativnim metodama lečenja u ustanovama javnog zdravstva.

-Kako sam informisan od strane potpredsednika Vlade Moma Koprivice, Mitropolija je voljna pružiti donacije centrima kao podršku njihovom radu, imajući u vidu javni značaj rešavanja toga problema. U kontekstu medicinske i stručne brige bez koje ovakvi objekti ne bi mogli funkcionisati, pripadnici bilo koje verske organizacije se ne bi mogli upustiti u sam postupak lečenja osoba sa bolešću zavisnosti. Isti pacijenti, iskijučivo na dobrovoljnoj osnovi, mogu posećivati bogosluženja i primiti duhovnu pouku. što je deo Ustavom garantovane slobode veroispovijesti - poručio je Šimun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona