JEDAN AVION SPREMAN DA GASI VATRU? Službe zaštite i spasavanja u Crnoj Gori očekuju ranije početak požarne sezone

I. D. S.

15. 04. 2024. u 12:56

DIREKTORAT za zaštitu i spasavanje, kao i lokalne službe, uveliko se pripremaju za požarnu sezonu, koja bi, prema njihovim očekivanjima, mogla da počne ranije ove godine.

ЈЕДАН АВИОН СПРЕМАН ДА ГАСИ ВАТРУ? Службе заштите и спасавања у Црној Гори очекују раније почетак пожарне сезоне

I.D.S.

 Ipak, i ove Crna Gora vatru dočekuje sa manjkom opreme i samo jednim ispravnim avionom za gašenje požara. Nedovoljno ulaganja u taj sistem, dovelo je do tog da se svake godine strahuje kako će se izaći na kraj sa požarima, poručuju ekološki aktivisti.

- Radimo na tome da se letelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan deo njih biti spreman do sezone - navode iz Direktorata, napominjući da za nabavku novih letilica, nema novca u ovogodišnjem budžetu.

U pripremama za požarnu sezonu su i lokalne službe. Podgorički spasioci raspolažu sa 25 vatrogasnih vozila, stalno zaposlenih je 74, dok će kao ispomoć biti dodatno angažovano 25 sezonskih vatrogasaca.

- Službi zaštite i spasavanja nedostaje auto-lestva za zaštitu i spasavanje građana na višespratnicama, a trenutno se radi na nabavci opreme za spasavanje iz ruševina, kako bi popunila svoje kapacitete po osnovu tog hazarda - navode iz Službe zaštite.

 

Navigacija

NOVITETI pred ovu požarnu sezonu su korišćenje navigacije koja je ugrađena prethodnih nekoliko meseci. Pomoću nje će vatrogasci moći da u najkraćem roku, prema zacrtanoj maršruti na displeju, koji se nalazi u navalnim vozilima, da dođu na lice mesta.

Ekološki aktivista Aleksandar Dragićević kazao je da ni države koje su u proteklim decenijama kontinuirano ulagale u obuku, opremu i pripremu za klimatsku katastrofu, ne mogu reći da su sposobne da odgovore na izazove koje donosi globalno zagrevanje.

- Crna Gora je u decenijama unazad propustila da gradi kapacitete i adekvatno se priprema. Posledice vidimo i plaćamo svake godine. Nedostatak opreme i ljudstva u skoro svim lokalnim samoupravama i nepostojanje adekvatnog sistema civilne zaštite i značajnog broja obučenih volontera, najslabije su tačke sistema zaštite i spasavanja u Crnoj Gori - smatra Dragićević.

Ističe i da Crna Gora nije adekvatno uključila nove tehnologije, poput dronova za gašenje i praćenje požara, da nema dovoljno modernih vozila, kao i da su avioni za borbu protiv požara konstantno prizemljeni ili oštećeni.

- Godinama nismo obnovili tu flotu, a bez podrške iz vazduha borba protiv požara u periodu suša je skoro nemoguća. Koliko smo spremni za predstojeću požarnu sezonu najbolje govori podatak da je od pet letilica za gašenje požara samo jedna operativna. I toj jedinici fali službenika i znam da daju sve od sebe u okviru svojih mogućnosti da osposobe sve letelice do leta. Ostaje nam samo da se nadamo da će uspeti - poručio je aktivista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave