DRAMA U NACIONALNOM PARKU DURMITOR: Vatra ugrozili biljni i životinjski svet

M. SEKULOVIĆ

09. 04. 2024. u 18:26

APELUJEM i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je reč o požaru koji preti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega, saopštiomje danas direktor Nacionalnog parka Durmitor Pero Popović, povodom požara koja već treći dan pokušavaju da lokalizuju Vatrogasna služba Opštine Mojkovac, Služba zaštite NP Durmitor i mještani.

ДРАМА У НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ ДУРМИТОР: Ватра угрозили биљни и животињски свет

NP Durmitor

Požar je izbio u mestu Stupsko polje, a nepovoljne vremenske prilike izazvane vetrom uticale su na širenje vatre koja je ugrozila granični pojas NP Durmitor, ali i okolinu.

- Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP je reagovao u nedelju i poslao "kanader", međutim ovde je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svet Nacionalnog parka. Apelujemo na sve vlasnike imovine, meštane i posetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i naneti štetu njihovoj imovini, kažu iz NP Durmitor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave