KO DOBIJA "BITKU" ZA ŠAVNIK? Delegacija EU i ambasade SAD i Velike britanije traže da se završi izborni proces

V.K.

09. 04. 2024. u 13:36

POVODOM odluke Vlade Crne Gore da raspusti parlament u Šavniku i uvede prinudnu upravu, Delegacija Evropske unije, ambasade SAD i Velike Britanije u Crnoj Gori zatražile su od vlasti u Podgorici da završe započete izbore u toj opštini. Podsetili su da je izborni proces predugo suspendovan i da mora biti završen što pre.

КО ДОБИЈА БИТКУ  ЗА ШАВНИК? Делегација ЕУ и амбасаде САД и Велике британије траже да се заврши изборни процес

V.K.

- Na crnogorskim institucijama je da odluče koji je najbolji način da se to ostvari, poštujući važeće zakonodavstvo i vladavinu prava - poručili su iz ambasada.

Ambasadori država Kvinte (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija) i Delegacije EU prošle sedmice su razgovarali sa predstavnicima Demokratske partije socijalista, koji su ih, kako navode iz ove stranke, upozorili na nesagledive posledice "uvođenja anarhije u Crnoj Gori". DPS je zapretio izlaskom iz skupštinskog Odobra za sveobuhvatnu izbornu reformu ako Vlada uvede prinudnu upravu u Šavniku, poručujući da će to biti samo prvi u nizu koraka kojim će odgovoriti na "tu opstrukciju" i da je repertoar njihovih akcija prilično širok.

Glasači od 2022. još nisu izabrali

ODLUKA Vlade o raspuštanju šavničke Skupštine već je stupila na snagu, ali izvršna vlast u toj opštini još nije poslala odbor poverenika, koji bi trebao da obavlja funkciju SO do izbora nove. Izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022, kada su održani u još 13 opština, ali još nisu završeni, jer članovi biračkih odbora iz opozicine koalicije "Za budućnost Šavnika", nisu dozvoljavali delu novoupisanih birača da glasaju, jer su, kako tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Međutim, nosilac liste "Za budućnost Šavnika" Gavrilo Cerović kazao je da se "bitka za Šavnik" vodi jer DPS ne želi da izgubi još jednu opštinu, pošto je na lokalnim izborima 23. oktobra od 14 opština izgubio vlast u 11!

O novoj političkoj situaciji u Šavniku iz GP URA poručuju da će ubrzo zauzeti stav po pitanju učešća u Odboru, jer, kako kažu, ne žele da simuliraju reforme.

- Smatram da prinudna uprava nije rešenje i razrešenje ove situcaije vidim u kompromisu. Mi ćemo u zavisnosti od iduće sednice, dnevnog reda, dinamike rada zauzeti stav. Nikako nećemo simulirati reforme i biti dekor u tom telu, već da ukoliko vlast želi saradnju bićemo tu, ali ako se ispostavi drugačije zaista nećemo - kazala je poslanica GP URA Ana Novaković Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave