RELIGIJA PO IZBORU: Ništa od povratka veronauke u škole, dovoljno je zastupljena, smatraju u Ministarstvu prosvete

V. KADIĆ

13. 01. 2024. u 11:49

U CRNOGORSKIM školama neće se učiti predmet veronauka. Ministarstvo prosvete, nauka i inovacija smatra da je veronauka sasvim dovoljno zastupljena u nastavnom programu kroz izborne predmete i da nema potrebe da se uvodi u programe javnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

РЕЛИГИЈА ПО ИЗБОРУ: Ништа од повратка веронауке у школе, довољно је заступљена, сматрају у Министарству просвете

V.K.

Ovo je i odgovor nadležnih prosvetnih organa mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju koji je tokom božićnih praznika kazao da je došlo vreme da se veronauka vrati u škole.

- Ima dosta obaveza koje je država preuzela svim temeljnim ugovorima, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Recimo, naše je pravo i vraćanje veronauke u škole i verska služba u vojsci. To je, neka izvinu gospoda "natovci", NATO standard, i Vojska Crne Gore treba da ima vojne sveštenike. Toga ima u svim NATO zemljama. Ali kod nas još nema nikakvog pomaka u tom smislu. Naše je pravo da sveštenstvo ima slobodniji pristup i bolje uslove kada posećuju bolesnike u bolnicama da im pruže duhovnu utehu - kazao je mitropolit.

Iz Ministarstva podsećaju da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da je u javnoj ustanovi obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera, što znači da u obrazovnim ustanovama nije dozvoljeno religijsko delovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao verske škole.

Uvažavanje prava građana

FUNKCIONER Nove srpske demokratije Budimir Aleksić podseća da verska prava spadaju u korpus temeljnih ljudskih prava.

- U Evropi oko toga nema spora. Grčka je članica NATO, Nemačka, Austrija, Mađarska... I u tim zemljama je veronauka prisutna u obrazovnom sistemu. Naš pristup prema tom pitanju treba da bude demokratski i da uvažavamo prava građana - naglašava Aleksić.

On podseća da je Crna Gora jedna od najreligioznijih država u Evropi, koja broji čak 95 odsto vernika, od čega 75 odsto pravoslavnih, a ostalo su drugih vera, što su pokazali raniji popisi.

- Što se tiče javnih obrazovnih ustanova, učenicima koji to žele, omogućeno je izučavanje izbornog predmeta Istorija religije u devetom razredu osnovne škole, kao i u gimnazijama - saopštili su iz ovog vladinog resora, ističući da u osnovnoj školi učenici stiču znanja u okviru četiri glavne teme - Osnovni koncepti i pojmovi religije i predmonoteistička verovanja, Judaizam, Hrišćanstvo, Islam, dok učenici gimnazija, pored navedenih, izučavaju i teme - Verovanja i ritual u Evropi do prodora hrišćanstva, Religijski sistem starih civilizacija, Religija i savremeni svet...

Iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija podsećaju da u državi postoje i verske škole u koje se mogu upisati sva deca koja su zainteresovana za ove programe obrazovanja, čime je omogućeno negovanje verskih uverenja u punom kapacitetu koje se garantuje Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!