OVDE JE NASTALO MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE:U Bijelom Polju obeležena slava hrama Svetih apostola Petra i Pavla, hiljade ljudi u litiji

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 07. 2023. u 20:38

VERNICI u Bijelom Polju danas su svečano obeležili Petrovdan, slavu hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

ОВДЕ ЈЕ НАСТАЛО МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ:У Бијелом Пољу обележена слава храма Светих апостола Петра и Павла, хиљаде људи у литији

M. S.

Tim povodom u ovom hramu je služena sveta arhijerejska liturgija, koju su predvodili episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije, administrator Mitropolije zagrebačko - ljubljanski Kirilo i vladika budimljansko - nikšićki Metodije.

Nakon toga, u 18 sati ulicama grada krenula je tradicionalna velika Petrovdanska litija, koju se predvodile vladike i sveštenstvo SPC.

Crkva svetih Petra i Pavla, jedan od najtarijih hramova sagrađena je u 12. veku. Za potrebe hrama pisano je čuveno Mi­ro­sla­vlje­vo je­van­đe­lje, najvažnije delo slovenske pismenosti koje se nalazi u Uneskovoj listi „Pamćenje svijeta”.

Prema natpisu uklesanom iznad ulaznih vrata crkvu je podigao humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje, a smatra se da je sagrađena 1196. godine. Petrova crkva je bila dugi niz godina sedište humske episkopije, a pr­vi epi­skop u njoj bio je Sa­va, dru­gi sin kra­lja Ste­fa­na Pr­vo­ven­ča­nog.

Za vreme vladavine Turaka, 1691. godine ova crkva je bila nasilno pretvorena u džamiju, koja je postojala sve do oslobođenja Bijelog Polja od Turaka 1912. godine.

U Bijelom Polju u toku je druga po redu kulturna manifestacija "Dani Svetih Petra i Pavla" u sklopu koje je organizovano nekoliko akcija za gradnju Duhovnog centra  "Dom Miroslavljevog jevanđelja" .


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku