ŠTA SU DOGOVORILI ABAZOVIĆ I EDI RAMA U PODGORICI: Zajednički projekat vredan oko 20 miliona evra

B. DABIĆ

28. 02. 2023. u 07:46

PREMIJER u tehničkom mandatu Dritan Abazović i čelnik vlade Albanije Edi Rama potpisali su Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Republike Albanije.

ШТА СУ ДОГОВОРИЛИ АБАЗОВИЋ И ЕДИ РАМА У ПОДГОРИЦИ: Заједнички пројекат вредан око 20 милиона евра

gov.me

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Saveta ministara Albanije Edi Rama potpisali su tokom zajedničke sednice  dve vlade u Podgorici  više  sporazuma među kojima je  sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani. Most na reci Bojani, koji će zajednički graditi Crna Gora i Albanija je investicija  vredna oko 20 miliona evra

Abazović i  Rama potpisali su sporazume i memorandume iz oblasti: energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja kao i Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Republike Albanije. Abazović je nakon zajedničke sednice vlada dve države, na kojoj je potpisan bilateralni sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani, kazao da će izgradnja biti malo skuplja nego što su prvobitno procenjivali, ali da to nije ništa spektakularno.

- Mislim da će izgradnja koštati blizu 20 miliona evra. Ako se to podeli po pola, to zaista nije mnogo. Omogućićemo finansiranje iz kapitalnog budžeta. Imamo otvorenu stavku i imamo i rezervu za to, s tim što u prvoj godini neće biti isplaćen celi deo, nego samo početna sredstva, i već smo razgovarali o tome da se plaćanje odradi u nekoliko godina - kazao je Abazović.

On je podsetio da je na graničnom prelazu Sukobin, između Crne Gore i Albanije,  leti ogromna gužva.

- Mnogo turista će  ići tom novom trasom, preko zajedničkog mosta. Takođe, to će imati direktne benefite na jedan i na drugi bruto domaći proizvod (BDP). Ja ne znam da nešto može da bude efektnije, a jeftinije od toga. Dogovor je da plaćamo 50:50, dok je albanska strana uzela projektovanje i samim tim oslobodila Crnu Goru tih troškova, koji nijesu mali - dodao je Abazović.

On očekuje da će vrlo brzo doći u fazu da otvore tender da bi birali najboljeg ponuđača.

- Biće međudržavna komisija koja će raditi preglede svega što se bude radilo na terenu. Imaćemo situaciju da možete, na primer, da ručate na Velikoj plaži, a spavate u Albaniji, ili obratno. To je nešto što će jako biti atraktivno za goste - tvrdi Abazović.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da su projektna ideja i projekat spremni.

-Treba da sprovedimo jednu proceduru prvi put, gde će dve države zajednički otvoriti jedan međunarodni tender u okviru zajedničke komisije koja će se uspostaviti - kazao  je Rama.

On je rekao da je projekat ambiciozan i vrlo lep

-Ovaj most ne zamenjuje naredni most koji će se izgraditi kada se bude izgradila Jadransko-jonska magistrala - istakao je Rama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku