ŠAPIĆ OBJAVIO LEPE VESTI: Do jeseni na beogradskim ulicama imaćemo 700 novih autobusa i 125 novih tramvaja

Novosti online

14. 05. 2024. u 13:49

ALEKSANDAR Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, prilikom obilaska pogona GSP-a na Novom Beogradu najavio je lepe vesti za Beograđane.

ШАПИЋ ОБЈАВИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: До јесени на београдским улицама имаћемо 700 нових аутобуса и 125 нових трамваја

Foto: Beoinfo

- Prošle godine kada nam je stiglo 100 novih autobusa na gas, rekao sam da ćemo mi sav gradski javni prevoz u što kraćem periodu prebaciti sa dizela i nafte na gas, i da nećemo imati vozila starija od dve-tri godine, i u taj proces smo ušli. Raspisana je nabavka za 150 autobusa, uskoro raspisujemo nabavku za još 150 vozila, najkasnije u toku juna meseca. Takođe, raspisana je nabavka i za 25 novih tramvaja, očekujemo nabavku za još 100 tramvaja, a u toku je i nabavka za 20 kombija za decu sa posebnim potrebama, i za invalide. U poslednjih 30 ili 40 godina, u ovako kratkom periodu, ovaj broj vozila nije bio nabavljen, jer sa 300 novih autobusa koje mi kupujemo i još nekih 400 koji će ući od jeseni u naš javni prevoz od strane privatnika, to je 700 novih vozila i 125 tramvaja na ulicama Beograda – najavio je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, prilikom obilaska pogona GSP-a na Novom Beogradu i dodao:

Foto: Beoinfo

- U proteklih godinu dana podigli smo standard privatnim prevoznicima. Ispisali smo im mnogo kazni, još tu ima problema, ali moram da priznam i da budem fer da su i oni počeli da menjaju svoj pristup. Ono što je najvažnije je da sada oni potpisuju nove ugovore i to pod novim uslovima i okolnostima. Biće uslovljeni da do 1. septembra imaju više od 50% novih vozila, a da ostalih 50% vozila ne sme biti starije od 7 godina. Prema našoj proceni, u sledećih godinu i po dana, od strane privatnih prevoznika, oko 400 novih vozila biće dovedeno u naš javni prevoz – rekao je Šapić.

Kako je objasnio, očekuje se i nabavka novih trolejbusa, bez obzira na to što su izuzetno skupi, i onda će javni prevoz u Beogradu biti potpuno promenjen.

Foto: Beoinfo

- Kada sam došao na čelo Beograda, vozači su radili šest dana nedeljno sa platom od oko 75 i 80 hiljada dinara. U međuvremenu smo podigli plate maksimalno koliko smo mogli i trudiću se da njihove plate i dalje rastu. Cilj nam je da umesto šest radnih dana u nedelji imaju pet, a da to ne utiče na njihovu zaradu. Nikoga nećemo otpuštati, osim onih koji prirodno idu u penziju. Priča kako mi uništavamo naš gradski prevoz je potpuno obrnuta. Mi želimo da ga ojačamo, da obezbedimo nova vozila, da vodimo računa i o usluzi koju pružamo, ali i o uslovima rada ljudi u njemu, jer samo na taj način imaćemo javni prevoz na nivou kakav Beograd i zaslužuje – zaključio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!