ŠTETA U CVEĆU 12,7 MILIONA: Prošle godine ukradeno 1.000 komada rasada ukrasnog bilja iz gradskih parkova i sa javnih površina

B. Borisavljević

14. 05. 2024. u 10:57

NA meti lopova nisu samo sadnice u Botaničkoj bašti. Nesavesni građani, bez stida, ne prezaju da iščupaju mladice iz gradskih parkova i sa javnih zelenih površina koje su u nadležnosti JKP "Zelenilo-Beograd". Samo u toku prošle godine, ukradeno je ili oštećeno oko 1.000 komada rasada cveća, a ovom javnom preduzeću je naneta šteta od 12,7 miliona dinara.

ШТЕТА У ЦВЕЋУ 12,7 МИЛИОНА: Прошле године украдено 1.000 комада расада украсног биља из градских паркова и са јавних површина

Zelenilo

Prema rečima nadležnih u JKP "Zelenilo-Beograd", kada je u pitanju sadni materijal, neovlašćeno se najviše uzimaju pelceri cveća, šiblja, ruža i žive ograde.

- Nesavesni sugrađani najčešće sa zelenih površina uzimaju sadnice sezonskog cveća iz cvetnjaka i sa zelenih zidova u gradu - kažu u "Zelenilu". - Krađe nisu pošteđene ni mladice drveća, pa je tako ukradeno 10 stabala, dok su polomljena ili na neki način oštećena 53 drveta. Nisu pošteđeni ni dečji i sportski rekviziti, kao ni parkovski mobilijar (klupe, đubrijere, klackalice, ljuljaške, njihalice, table za koš...).

Nadležni navode da ostala oštećenja čine štete prouzrokovane deponovanjem raznog materijala na zelenim površinama, njihova uzurpacija, oštećenja čvrstih zastora, krađe šaht-poklopaca, oštećenja zalivnih sistema, metalnih stubića, bespravno zatvaranje sadnih mesta.

Najčešće se oštećuju površine na opštinama Stari grad, Palilula, Novi Beograd. Zaposleni u JKP "Zelenilo-Beograd" redovno obilaze i kontrolišu stanje na zelenim površinama i podnose prijave nadležnim organima za pričinjenu štetu. Većina prijava se podnese protiv nepoznatih izvršilaca.

- JKP "Zelenilo-Beograd" i ovu priliku koristi da ponovo apeluje na sugrađane da čuvaju rekvizite, parkovski mobilijar, sadnice i sve zelene površine i da se prema zelenilu i parkovima u Beogradu ophode sa pažnjom dobrog domaćina, kao što bi to činili u svom dvorištu i da takvim svojim ponašanjem doprinesu lepoti našeg grada - poručuju iz JKP "Zelenilo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!