PRVO OBNOVA CEVOVODA, PA PRERADA VODE: Grad objavio dva projekta, deo sistema za kanalisanje otpadne tečnosti

S.V.

13. 05. 2024. u 15:00

REŠAVANjE problema otpadnih voda u Beogradu, posle višegodišnje pauze, pomerilo se sa mrtve tačke. Gradska uprava objavila je dva urbanistička projekta, koji su deo sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Reč je o sistemu kojim bi se fekalne tečnosti sprovele do buduće fabrike u Velikom Selu, koja će biti prva od ukupno pet postrojenja, koliko je planirano na teritoriji prestonice.

ПРВО ОБНОВА ЦЕВОВОДА, ПА ПРЕРАДА ВОДЕ: Град објавио два пројекта, део система за каналисање отпадне течности

Foto: Printscreen/ Jutjub

Grad Beograd nema adekvatno rešeno pitanje kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda. Na Centralni kanalizacioni sistem Grada, koji pokriva oko 85 odsto površine prestoničkog kanalizacionog sistema, priključeno je oko 1.200.000 stanovnika centralnih gradskih opština. Sve otpadne vode Centralnog kanalizacionog sistema ispuštaju se bez prečišćavanja u reke Savu i Dunav. Postojeći ispusti su najvećim delom locirani na obalama reka u široj zoni ušća Save u Dunav, praktično u centru Beograda.

Kako se navodi u gradskom projektu, sistem je podeljen na 15 deonica, a objavljeno se odnosi na rekonstrukciju deonice pet i jedan.

Pod pojmom "interceptor" podrazumevaju se sve kolektorske deonice (postojeće i nedostajuće, sa pripadajućim veznim i spojnim građevinama), kao i kanalizacione crpne stanice "Ušće" i "Mostar", izuzev Deonice 13, koja podrazumeva postrojenje za preradu otpadnih voda "Veliko Selo". Fabrika u Velikom Selu će biti deo posebnog projekta.

Trasa postojeće deonice pet, odnosno tunela, pruža se podzemno uz planiranu trasu Mitropolita Petra, zatim ispod Bulevara despota Stefana, dalje uz Bulevar gde se završava ispod petlje sa Pančevačkim mostom. Površina ove deonice koja će biti rekonstruisana je oko 1,3 hektara.

Tunel "Karaburma" je deo integrisanog sistema glavnog dovodnog kolektora do lokacije budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - PPOV "Veliko Selo", u cilju dobijanja lokacijskih uslova za ovu deonicu. Cilj projekta je povezivanje izgrađene deonice pet sa ostalim planiranim i izgrađenim deonicama "interceptora" u jedinstven sistem koji povezuje centralni kanalizacioni sistem "Ušće Nova" i postrojenje "Veliko Selo". Trasa deonice jedan ide ispod korita reke Save, od KCS "Ušće Nova" na levoj obali Save, do Bulevara vojvode Bojovića na desnoj obali. Za deonicu jedan predviđa se izgradnja cevne galerije prečnika 3.500 ili 4.000 milimetara u koju se polažu dva cevovoda prečnika 1.000 milimetara, kojima se sprovodi otpadna voda iz KCS "Ušće Nova" na desnu obalu Save. Ukupna dužina cevne galerije je oko 414 m.

Ideja postoji pola veka

RAZVOJ Centralnog kanalizacionog sistema zasniva se na izgradnji kolektorskog sistema ("Interceptor") i postrojenja za tretman otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo. Ovaj koncept je potvrđen više puta tokom proteklih 50 godina kroz izradu mnogobrojne tehničke i planske dokumentacije. Značajan deo sistema je izgrađen u periodu od 1980. do 2012. godine. Projektom prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda je predviđena izgradnja nedostajućih deonica "Interceptora", uključujući i

dve crpne stanice, kao i izgradnja fabrike u Velikom Selu.

Predviđeno je da se upotrebljene vode novobeogradskog dela Centralnog kanalizacionog sistema, preko projektovane KCS "Ušće Nova" potisnim cevovodom odvedu do zone raskrsnice saobraćajnica Tadeuša Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića nakon čega bi se nizvodnom deonicom interceptora, zajedno sa upotrebljenim vodama preostalih delova Centralnog kanalizacionog sistema gravitaciono odvodile do lokacije predviđene za postrojenje u Velikom Selu. Planirano je da KCS "Ušće Nova" prepumpava sve upotrebljene vode sa slivnog područja Zemuna i Novog Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)