MALIŠANI BOJILI JAJA: U Konaku kneginje LJubice organizovana manifestacija "Dečje Vaskršnje čarolije" (FOTO)

A. Z. K.

27. 04. 2024. u 06:30

U KONAKU knjeginje Ljubice juče je otvorena tradicionalna manifestacija "Dečje vaskršnje čarolije".

МАЛИШАНИ БОЈИЛИ ЈАЈА: У Конаку кнегиње Љубице организована манифестација Дечје Васкршње чаролије (ФОТО)

Tanjug

Mališani iz prestoničkih vrtića i škola, kao i deca sa Kosova i Metohije, iz Sremskih Karlovaca i Skoplja zajedno su farbali jaja za predstojeći praznik.

Ova dečja manifestacija organizovana je 26. put po redu pod pokroviteljstvom princa Aleksandra Karađorđevića, Patrijarha Porfirija i Grada Beograda. Najlepše oslikana jaja danas će biti izložena u Galeriji RTS. Izložba nosi ime "Dečji vaskršnji likovni konkurs Bojana Asović", po devojčici koja je stradala u strašnoj tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar". Ona je na prošlogodišnjem likovnom konkursu bila jedna od nagraenih učesnica. Većina jaja koja su oslikana biće poklonjena deci u dečjim bolnicama sledeće nedelje na Vaskrs. Istog dana će u Tašmajdanskom parku, biti organizovano i takmičenje za najjače jaje što će obeležiti i kraj ove manifestacije.

Princeza Danica Karađorđević poručila je mališanima da što više crtaju, raduju se i pevaju jer će tako postati bolji ljudi.

Prva manifestacija

FARBANjE vaskršnjih jaja prvi put je organizovano tokom bombardovanja u parku Tašmajdan. Škole su tada bile zatvorene pa je odziv dece premašio sva očekivanja i učestvovalo je više od 400 mališana. Najlepše oslikana jaja bila su izložena u Kulturnom centru Beograda, a sledeće godine je odlučeno da se ovakva manfestacija organizuje ponovo.

- Izložba i cela ova manifestacija nosi ime Bojane Asović koja je tragično preminla prošle godine 3. maja, i u njenu čast ja mislim da je veoma važno da smo svi solidarni, kao i to da njeni drugari vršnjaci znaju da su ovde bili i odali počast njoj i svim drugim drugarima- rekla je princeza Danica Karađorđević.

Vikar Patrijarha Porfirija vladika Ilarion poželeo je svima da svet gledaju kroz dečje oči, jer deca u svemu nađu nešto dobro.

- U vreme kada je bilo teško da se živi, ljudi su se branili stvaralaštvom i lepotom protiv užasa rata. Deca su na pitanje šta je bombardovanje odgovorila da je to "ono kada smo u podrumu i imamo puno novih drugara" - rekao je Ilarion. - Uvek treba da gledamo dečjim očima novi dan koji se rađa, kao i dan koji nam ide u susret, svetli dan svetlog Hristovog vakrsenja.

Ova manifestacija prvi put je organizovana 1999. godine, a do sada je učestvovalo više od 16.000 mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)