GEOTERMAL POSTAJE ENERGENT: U toku su radovi na toplanama Cerak, na redu i Miljakovac

Š.Marović

07. 03. 2024. u 16:54

JKP "Beogradske elektrane" u saradnji sa Rudarsko geološkim fakultetom sprovele su ispitivanja geotermalnih resursa na lokacijama toplana, gde su preliminarni rezultati pokazali da na nekoliko njih postoji mogućnost korišćenja geotermala kao energenta.

ГЕОТЕРМАЛ ПОСТАЈЕ ЕНЕРГЕНТ: У току су радови на топланама Церак, на реду и Миљаковац

GO OBRENOVAC

Plan je da se u budućnosti geotermal primeni u toplanama Borča, Batajnica i Dunav.

Takođe, trenutno se u toplani Cerak izvode radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ovog važnog postrojenja. Nakon završetka projekta postrojenje će biti energetski efikasnije i značajno će biti smanjena emisija ugljen dioksida. U planu je da u ovoj godini bude započeta i rekonstrukcija toplane Miljakovac.

- Ovi projekti, zajedno sa izgradnjom vangradskog toplovoda Obrenovac-Novi Beograd, kao i upotrebom solarne energije na Ceraku i preuzimanjem toplotne energije iz spalionice otpada u Vinči, dovešće do energetske nezavisnosti što je i primarni cilj - izjavio je direktor "Elektrana" Vanja Vukić. - Plan je i da u narednom peridu bude regulisan status kotlarnice u Sremčici koja nije u vlasništvu preduzeća i koja jedina u sistemu Elektrana koristi ugalj kao energent. S obzirom da preduzeće nije vlasnik kotlarnice, ali upravlja ovim toplotnim izvorom, nismo u mogućnosti da obavljamo investiciona ulaganja.

Zato je doneta odluka da budu regulisani imovinsko pravni odnosi sa preduzećem koje je u stečaju i tada će "Elektrane" biti u prilici da modernizuju postrojenje, odnosno ugalj zamene ekološki prihvatljivijim energentom. Kada je reč o izgradnji toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda, Vukić navodi se da bi taj kapitalni projekat trebalo da bude završen u narednih nekoliko godina.

Rashladna energija

OVO gradsko preduzeće priprema izgradnju jedne potpuno nove toplane, trigenerativno postrojenje u okviru kompleksa "EXPO" i Nacionalnog stadiona, zahvaljujući kojem će prvi put na teritoriji prestonice uz toplotnu biti isporučivana i rashladna energija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)