OLDTAJMERIMA OKO KALEMEGDANA: Tradicionalna manifestacija na beogradskoj tvrđavi

B.B.

02. 09. 2023. u 07:00

"BEOGRADSKI gran-pri - kružna trka oko Kalemegdana", održaće se u nedelju od 9 časova na beogradskoj tvrđavi. U rimejku trke za veliku nagradu Beograda, originalnom stazom na Kalemegdanu kao pre 84 godine, "boriće se" više od 20 oldtajmera iz Italije, Slovenije i Srbije.

ОЛДТАЈМЕРИМА ОКО КАЛЕМЕГДАНА: Традиционална манифестација на београдској тврђави

foto:Vikipedija, Mercedes, J.L.

Posebna poslastica za ljubitelje automobila biće vozila iz postavke Muzeja "Mille Miglia" i "Motociklom Grom", kao i privatnih kolekcija Battagliola, Magistrelli, Cognolato, Nonato, zajedno sa specijalnom selekcijom primeraka iz srpskih oldtajmer klubova.

Od 9 časova automobili će biti izloženi u Pariskoj ulici, ispred Paviljona Cvjeta Zuzoric, gde će u 10 sati biti označen start. Vozila će, nakon trke, za sve ljubitelje oldtajmera biti izložena ispred Skupštine grada gde će učesnicima biti dodeljene i specijalne nagrade.

Ovaj događaj predstavlja sećanje na Prvu beogradsku međunarodnu automobilsku i motociklističku trku koja se održala u Beogradu 3. septembra 1939. godine, koju je obeležila poslednja pobeda legendarnog italijanskog vozača Tacija Nuvolarija.

Inicijativa za organizaciju ove trke nastala je iz saradnje između Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Grada Beograda.

TRASA

Planirana trasa je Pariska (deo od Kneza Sime Markovića do Pjarona de Mondezira) - Pjarona de Mondezira (deo od Pariske do Cara Dušana) - Bulevar vojvode Bojovića (deo od Cara Dušana do Karađorđeve) - Pariska (deo od Karađorđeve do Kneza Sime Markovića). Za vreme održavanja manifestacije biće izmena u saobraćaju u ovom delu grada.

- Trku je na ulicama posmatralo više od 100.000 ljudi, a Beograd je tada imao 300.000 - rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobrćaja i infrasturkture. - Bila je to velika stvar za Srbiju, to je bilo kao kada bi ih danas bilo 700.000. Održana je u čast maloletnog kralja Petra, a najzaslužnija za organizacjiu bila je njegova majka kraljica Marija koja je bila reli vozač. Takmičila se i pobeđivala iako je bila kraljica. Pobeđivala je muškarce i takmičlila se skoro do smrti, a tu svoju ljubav prenela je na kralja Petra.

Vesić je naveo, zamisao je da se u Beogradu napravi rimejk te trke, da se uđe u takmičenje fijat klasika gde se pravi rimejk starih trka oldtajmera.

Ambasador Italije, Luka Gori je pozvao beograđane da u nedelju dođu na Kalemegdan, odakle će krenuti parada vozila originalnom rutom, stazom oko tvrđave, u tri kruga. Vozila će se kretati u grupama po pet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku