"ČAROBNI VRT" STAVLJAJU POD ZAŠTITU: Zavod za zaštitu spomenika i Lazarevac nastavljaju saradnju za očuvanje spomenika u ovoj opštini

A. Z. K.

08. 08. 2023. u 17:26

"ČAROBNI vrt Bogosava Živkovića u selu Leskovac" trebalo bi da bude novi spomenik kulture.

ЧАРОБНИ ВРТ СТАВЉАЈУ ПОД ЗАШТИТУ: Завод за заштиту споменика и Лазаревац настављају сарадњу за очување  споменика у овој општини

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture rada Beograda izradio je predlog da se zaštiti kuća umetnika Bogosava Živkovića, koji je trag ostavio u naivnoj umetnosti.

Bogosav Živković rođen je u mestu Leskovac u opštini Lazarevac. U "Čarobnom vrtu" koji bi trebalo da se nađe pod zaštitom nalazi se njegova rodna kuća sa početka prošlog veka i kuća u kojoj je živeo, privredni objekti i skulpture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

- Bogosav Živković je jedan od autora koji je učestvovao u izgradnji ambijentalne parkovske celine Kamengrad u centru Lazarevca. Kamengrad sadrži elemente etno nasleđa i ima veliki turistički potencijal - saopštili su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Predstavnici Zavoda i GO Lazarevac održali su radni sastanak na kom je bilo reči da nastave saradnju. Oni su zajedno obišli nekoliko lokacija u ovoj prestoničkoj opštini.

- Tokom obilaska kulturnih dobar razgovarali smo o budućim planovima vezanim za obnovu pojedinih objekata - rekli su u Zavodu. - Neophodno je obnoviti Crkvu Svetog Đorđa u Brajkovcu i krov na Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Leskovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!