МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НА југозападу Турске, ове године је умрло чак 88 руских туриста, а лекари су успели да спасу животе око 40 људи.

Прочитајте још: Стижу Руси за Дан победе

Тај узнемирујући и готово невероватан податак потврдио је руски амбасадор у Анкари Алексеј Јерхов, а медији у Москви о томе све чешће пишу, настојећи да утврде узрок забрињавајућег броја смртних случајева на одмору у Турској.

На питање како се дошло до ове црне статистике, амбасадор Алексеј Јерхов каже да за то постоји више разлога, уз неспорну чињеницу да је рапидно порастао број туриста из Русије у Турској, па је повећана и могућност несрећа.

Прочитајте још: Турска очекује 50 милиона туриста ове године

Последњи званични податак из 2018. године говори да је руских туриста у Турској било чак шест милиона.

Председник Комисије Руског савеза предузетника у туризму Јуриј Берзикин каже да је главни проблем то што многи руски туристи прецењују стање свог здравља.

- Кад је температура виша од 40 степени, људи који имају проблема са срцем морали би да се причувају, а није мало оних који не воде бригу о себи - објашњава Јуриј Берзикин.

Много конкретнији је Сергеј Марков, секретар Руско-турског форума.

- Један број руских туриста умире у Турској због своје неумерености, због претереног конзумирања алкохолних пића - каже Марков. - Нико их не упозорава на то да је изузетно опасно да се пију жестока пића када је веома топло време. Они који попију на плус 45 степени неколико чашица вотке и затим скоче у хладну воду у базену много ризикују. При таквим температурама током дана не би смео да се пије жестоки алкохол.

Он додаје да туристи из Енглеске и Немачке такође пију, али не жестока, кратка пића, већ углавном пиво.

- Разлика између Руса на једној, и Немаца и Енглеза на другој страни је у томе што ови први када попију воле да се јуначе, а то их доводи у опасну ситуацију - објашњава Марков.

Интересантно је да међу руским туристима има и доста трудница, за које високе температуре такође могу да буду опасне.

Хоће ли упозорења руских медија и туристичких радника утицати на то да се у Турској смањи број Руса који умиру током летовања, видеће се врло брзо, већ током наредне сезоне.

ВОЗАЧИ И ПЕШАЦИ

Један број руских туриста страда у саобраћајним несрећама у Турској. Туристички радници упозоравају на то да турски возачи нису пажљиви и не поштују правила, и да, рецимо, на пешачким прелазима не пропуштају пешаке. За оне који долазе из земље са другачијим навикама, то може да буде кобно.