NE MOĐETE DA ZASPTE? Ispoštujte ovih pet pravila za dobar san i zaboravite na nesanicu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

05. 05. 2024. u 07:15

UZROCI nesanice su brojni - od tegoba usled hroničnog oboljenja, hormonalnog disbalansa, loših životnih navika, do emocionalnih i mentalnih poremećaja. Dešava se i da je osoba sasvim zdrava, a pati od nesanice, što je posledica nagomilanog ili akutnog stresa.

НЕ МОЂЕТЕ ДА ЗАСПТЕ? Испоштујте ових пет правила за добар сан и заборавите на несаницу

Foto Shutterstock

Bez obzira na uzrok, nesanicu ne bi trebalo prihvatati kao nužnost već je treba lečiti. U suprotnom, nedostatak sna može još više da naruši zdravlje organizma ili da dovede do pojave oboljenja, od hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, depresije do srčanog udara i/ili moždanog udara.

Od nesanice češće pate žene starije od 60 godina, a problemi koje im donosi su poteškoće u uspavljivanju, česta noćna buđenja sa teškim povratkom u san, prerano buđenje ... Hronična nesanica dovodi do osećaja umora i bezvoljnosti tokom dana.

Odrasloj osobi potrebno je sedam-osam sati sna tokom 24 časa da bi imala optimalno fizičko i mentalno zdravlje.

Ukoliko imate problema sa nesanicom, ovo je ono što sami možete da učinite da sebi pomognete:

Foto: Shutterstock

Izbegavajte kofein

Izbor hrane u velikoj meri može da utiče na kvalitet sna. Određene namirnice koje sadrže kofein ili šećer mogu da stimuliše nervni sistem i tako otežaju uspavljivanje. Međutim, ima i onih koje imaju suprotan efekat i podstiču san. Dakle, pre spavanja nikako ne bi trebalo da se uzimaju kofein, alkohol, šećer i teška hrana. Zbog pogrešnog odabira, hemikalije u telu mogu da poremete nivo šećera u krvi i dovedu do čestog buđenja u toku noći. Dobar izbor je kalijum, moćan mineral koji će da umiri nervni sistem. Nezaobilazan je i magnezijum.

Foto Shutterstock

Šaka badema uveče

Bademi, recimo, bogati proteinima i magnezijumom, odlični su za opuštanje bolnih mišića. Sadrže zdrave masnoće i vlakna i stabilizuju nivo šećera u krvi, što će vas sprečiti da jedete kasno uveče. Dovoljna je šaka badema na dan, odnosno 30 grama. Oni sadrže velike količine vitamina B, koji pomaže u pretvaranju triptofana u serotonin. Uključivanje ugljenih hidrata u ishranu pomaže u podizanju nivoa triptofana, esencijalne aminokiseline u krvi, koju telo pretvara u serotonin.

Foto: Free Images Pixabay

Izbor ugljenih hidrata

Režim ishrane koji podrazumeva izbacivanje ugljenih hidrata može da poremeti hemijsku ravnotežu organizma, pa umesto da ih potpuno izbacite, birajte vrstu ugljenih hidrata kao što su grašak ili sočivo.

Od pomoći može da bude i šolja čaja od kamilice koji ima dokazano sedativno dejstvo.

Foto: Free Images Pixabay

Roman i poezija

Mnogi pre odlaska u krevet gledaju omiljenu seriju na TV-u ili zabavu traže na mobilnom telefonu. To bi trebalo da se izbegava jer dokazano je da plava svetlost elektronskih uređaja, može da poremeti prirodni ritam tela i suzbije proizvodnju melatonina. Prekomerna upotreba elektronskih uređaja pre spavanja može odložiti padanje u san, a kasnije i u REM fazu, te oslabiti čvrstinu sna. Zato gašenjem mobilnog telefona, TV i računara pokušajte da kreirate novu rutinu pred odlazak na spavanje. Digitalne aktivnosti zamenite opuštajućim rutinama kao što su čitanje knjige ili slušanje lagane muzike. Ipak, izbegavajte stručnu literaturu i intelektualno zahtevnije knjige, već se opredelite za lagani roman ili knjigu poezije koja će vas polako uspavljivati.

Foto: Shutterstock

Zamračite prostoriju

Ukoliko želite da popravite kvalitet svog sna ne smete zanemariti okruženje u kom spavate. Prvi korak je da se postarate da spavaća soba, ili sam krevet budu prijatni i udobni. Takođe, u sobi za spavanje ne bi trebalo da bude ni previše toplo ni previše hladno, a idelano je da se prostorija malo proluftira pre spavanja. U toku dana ne bi trebalo da provodite vreme u krevetu i koristite ga za, čitanje, učenje i rad. Vrlo je bitno i da ugasite sve elktronske uređaje u blizini, i obezbedite mrak za spavanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom