OPREZ NA GRADILIŠTU PRUGE: Kontaktna mreža duž nove železnice od Novog Sada do Vrbasa pod visokim naponom

Zoran Rajić

15. 04. 2024. u 20:30

NOVOIZGRAĐENA kontaktna mreža na deonici brze pruge između Novog Sada i Vrbasa od danas je pod visoki napon radi testiranja njenog postrojenja.

ОПРЕЗ НА ГРАДИЛИШТУ ПРУГЕ: Контактна мрежа дуж нове железнице од Новог Сада до Врбаса под високим напоном

foto Infrastruktura železnice Srbije

Na opasnost kretanja u njenoj zoni i prilaska gradilištu brze pruge, upozoreno je iz AD "Infrastruktura železnice Srbije".

- U subotu, 12. aprila, počela je naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenja napona u novoizgrađenim postrojenjima kontaktne mreže - predočio je Nenad Stanisavljević, portparol "Infrastrukture železnice Srbije".

Započeta testiranja kontaktne mreže obuhvatiće njena postrojenja iznad levog i desnog koloseka na brzoj pruzi od Novog Sada do lokacije predviđene za izgradnju nove železničke stanice u Vrbasu. Reč je o deonici brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica prema Mađarskoj.

Na toj trasi biće postavljeno 4.568 stubova kontaktne mreže sa svim potrebnim instalacijama, a taj posao će vrlo brzo biti završen. Biće razvučeno 361 kilometar kontaktne mreže, što je u toku.

Potpuno bezbedna deonica

NA međunarodnoj brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte dosad su izgrađene dve deonice - od Beograda do Stare Pazove (34,5 kilometara) i od Stare Pazove do Novog Sada (40,4 km). Na trećoj deonici, od Novog Sada do Kelebije (108,1 km), najveće gradilište je u Vrbasu, koje će dobiti moderan železnički čvor i novu železničku stanicu, a gde je već završen vijadukt dužine 1,6 kilometara. Stanisavljević je istakao da testiranja kontaktne mreže do Vrbas Nove neće imati uticaja na saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar - Novi Sad.

Portparol "Infrastrukture železnice Srbije" podsetio je da kroz kontaktnu mrežu prolazi struja napona od 25.000 volti.

- Kad je kontaktna mreža iznad pruge sa visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće završava tragično - naglasio je Stanisavljević.

On je stoga strogo apelovao na izbegavanje nepropisnog i neovlašćenog kretanja u zoni kontaktne mreže od Novog Sada do lokacije Vrbas Nova (kako će se zvati buduća železnička stanica u ovom gradu) da ljudski životi ne bi bili ugroženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)