BROD NAPADNUT U CRVENOM MORU: I pored pogotka uspeo da nastavi plovidbu ka svom odredištu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 04. 2024. u 20:51

JEDAN trgovački brod prijavio je danas eksploziju u svojoj neposrednoj blizini u Crvenom moru, 54 nautičke milje severozapadno od jemenskog grada Moka.

БРОД НАПАДНУТ У ЦРВЕНОМ МОРУ: И поред поготка успео да настави пловидбу ка свом одредишту

Foto Tanjug/AP

Posada je na brodu potvrdila manja oštećenja sa kojima je uspešno nastavila plovidbu ka svom odredištu, saopštila je Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), prenosi Rojters.

Britanska pomorska bezbednosna kompanija Ambrey saopštila je da je kontejnerski brod pod zastavom Malte na istom mestu bio meta tri rakete dok je putovao iz Džibutija ka gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, od sredine novembra 2023. godine više puta su lansirali bespilotne letelice i rakete na međunarodne trgovačke brodove koji plove u vodama Adenskog zaliva i u Crvenom moru, tvrdeći da dejstvuju u znak solidarnosti sa Palestincima koji su u Pojasu Gaze meta izraelskih vojnih napada.

Kompanija Ambrey je procenila da je današnji napad na brod izveden zbog trgovine sa Izraelom.

Napadi Huta na trgovačke brodove koji plove u vodama Crvenog mora poremetili su globalnu pomorsku trgovinu, primoravajući kompanije da preusmere svoje komercijalne flote na duže i skuplje rute oko južne Afrike.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su protivudare na položaje Huta u znak odmazde za napade jemenskih pobunjenika u Adenskom zalivu i u Crvenom moru.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima