VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Otkrivena nova vrsta dinosaurusa (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 04. 2024. u 22:12

ARGENTINSKI paleontolozi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, nazvanu Čakisaurus nekul, koja je živela pre oko 90 miliona godina na području današnje Patagonije.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Откривена нова врста диносауруса (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Čakisaurus nekul je dinosaurus srednje veličine i biljojed, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanko, u južnoj provinciji Rio Negro, gde su prethodno pronađeni mnogobrojni ostaci drugih dinosaurusa, sisara i riba.

Smatra se da je najveći Čakisaurus dostigao veličinu od tri metra dužine i 70 centimetara visine, a nove studije ukazuju na to da ova vrsta dinosaurusa brzo trčala i imala rep neobično zakrivljen nadole, navodi Rojters.

Rodrigo Alvarez, autor studije o ovoj vrsti, rekao je da se radi o dvonožnom dinosaurusu a njegov koautor Sebastijan Rosadilja objasnio je da je Čakisaurus imao jake zadnje udove i da je repom mogao da manevriše u stranu i tako održava balans kada trči.

Tim argentinskih paleontologa je, uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prvobitno pronašlo ostatke ove vrste 2018. godine, ali su svoje otkriće objavili nedavno u časopisu „Cretaceous Research“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)