SVI DA PRATIMO DOSITEJEV PUT: Dodeljene povelje najistaknutijima koji su tokom 2023. dali doprinos obrazovanju

A. Z. K.

24. 04. 2024. u 06:36

NA SVEČANOJ akademiji u Narodnom pozorištu sinoć su dodeljene povelje "Dostej Obradović" pojedincima i ustanovama koje su dale doprinos u oblasti obrazovanja u našoj zemlji.

СВИ ДА ПРАТИМО ДОСИТЕЈЕВ ПУТ: Додељене повеље најистакнутијима који су током 2023. дали допринос образовању

Foto: I. Marinković

Od 25 prijava, koliko je stiglo na adresu Ministarstva prosvete, odabrano je 14 najboljih profesora, pedagoga, učenika i ustanova koji su svojim radom i uspesima zaslužili ovo priznanje.

Svečana akademija pod nazivom "Učitelj Dositej" organizovana je u sklopu Dositejevih dana, koji se obeležavaju od 10. aprila pa do kraja meseca. Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović sinoć je dodelila povelje laureatima, a kako je rekla, nada se da će im ovo biti motivacija da nastave da rade sa istim entuzijazmom.

Tri jubileja

OSIM priznanja koja su uručena najzaslužnijima, sinoć su obeležena i tri jubileja. Pre 240 godina objavljeno je Dositejevo delo "Sovijeti zdravog razuma", a 220 godina prošlo je od objavljivanja pesme "Vostani Serbie". Osim toga, i zadužbina koja nosi ime našeg prosvetitelja obeležava 20 godina rada.

- Nadam se da će dobitnicima Dositejeve povelje biti još veća motivacija u radu i obrazovanju mladih generacija - rekla je Slavica Đukić Dejanović. - Dositej je ključna ličnost u našoj istoriji i on je svojim radom postavio duboke temelje našoj kulturi i prosvetiteljstvu. Sledeći njegove ideje ministarstvo nastavlja da radi na stvaranju kvalitetnijih uslova za rad i učenje.

Za svoj predan rad i dobre rezultate odabrano je 14 najzaslužnijih koji su tokom prošle godine ostvarili dobre rezultate svojim radom i zalaganjem. Među nagrađenim ustanovama je PU "Radost" iz Novih Banovaca, osmoletke "Vuk Karadžić" iz Knjaževca, "Bratstvo i jedinstvo" iz Kucura, "Ilija Garašanin" iz Aranđelovca. Među nagrađenim pedagoškim savetnicima su Ivan Marković iz Koceljeve, Biljana Ajdačić iz Ivanjice, kao i troje beogradskih profesora magistar Dejan Bošković, Marija Bastić, Milanka Berković. Među nagrađenima je i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i MŠ "Josip Slavenski" Uroš Dojčinović, direktorka PU "Plavi čuperak" iz Titela Jovanka Andrić.

Povelje su dodeljene i učeniku sedmog razreda zaječarske osmoletke "Ljuba Nešić" Luki Rodiću i Milici Cvijović koja je bila učenica generacije užičke gimnazije, a sada studentkinja prve godine Elektrotehničkog fakulteta. Nagradu je dobio i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove