"HEMIJSKA TVRĐAVA" U MUZEJU NAUKE I TEHNIKE U BEOGRADU: Izložba - Posveta Mendeljejevu i Periodnom sistemu elemenata

Lj.B.

15. 04. 2024. u 13:00

Profesor dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta će u sredu, 17. aprila, u 19 sati otvoriti izložbu "Hemijska tvrđava" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

ХЕМИЈСКА ТВРЂАВА У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ У БЕОГРАДУ: Изложба - Посвета Мендељејеву и Периодном систему елeмената

hemijski fakultet

Autorke Jasminka Korolija i Ljuba Mandić posvetile su izložbu 155. godišnjici otkrića periodnog sistema hemijskih elemenata i 190. godišnjici rođenja njegovog graditelja Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva.

Izložba "Hemijska tvrđava" za posetioce će biti dostupna od 18. aprila 2024. godine.

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije ali i anestezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, "Molekulski taksi" kiseonika, Lud kao šeširdžija, Zbog njega nas um napušta, "Itaj, itaj!", Pacifista među najotrovnijim metalima, Aristokratija u moru, Grumen od 112 kg... Na izložbi će biti prikazani i različiti predmeti, materijali, kao i interaktivni eksponati.

Na izložbi je prikazano kako se periodni sistem menjao i rastao sve do 2010. godine kada je otkriven 118 element tenesin. Za izložbu je odabrano 28 hemijskih elemenata, najčešće prisutnih u našem životu.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2024, a nekoliko predmeta na izložbi je iz Zbirke velikana srpske hemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave