OSVRT I SEĆANJA NA NASLEĐE: Besplatni programi tokom manifestacije "Dani Beograda", od sutra do petka

A.Z.K.

15. 04. 2024. u 16:59

TRADICIONALNA manifestacija "Dani Beograda" počinje sutra i trajaće do petka, pa će tokom tri dana Beograđani biti u prilici da uživaju u bogatom besplatnom programu.

ОСВРТ И СЕЋАЊА НА НАСЛЕЂЕ: Бесплатни програми током манифестације Дани Београда, од сутра до петка

Foto: AP

I ovog puta pripremljene su zanimljive izložbe, tematske šetnje, a brojne gradske ustanove otvoriće vrata za posetioce. Danas će u Skupštini grada biti organizovana i svečana sednica povodom ove manifestacije i proglašeni nagrađeni pojedinci za ovu godinu. U petak će tradicionalno biti uručene i nagrade Grada Beograda - "Despot Stefan Lazarević".

Kod Terazijske česme biće organizovana izložba fotografija i razglednica pod nazivom "Terazije, osvrt i sećanja - beogradsko nasleđe". Postavka će biti otvorena sutra u 14 časova, a kroz 42 fotografije biće prikazan istorijski razvoj Terazija u periodu od 1890. godine do sredine prošlog veka.

- U planu je i nekoliko tematskih šetnji, a ideja je da se građani na ovaj način upoznaju sa nasleđem grada - saopštili su organizatori. - U sredu, 17. aprila, od 17 časova, biće organizovana poseta Centralnoj kuli Starog sajmišta. Ovo je mesto gde je otvoren prvi sajam 1937. godine, ali je tokom Drugog svetskog rata upravo ovde uspostavljen koncentracioni logor. Posetioci će moći da čuju mnoge zanimljive činjenice o ovom mestu.

Pozorišne karte planule

PRESTONIČKA pozorišta tokom manifestacije odlučila su da Beograđanima daruju besplatne karte, ali zbog velikog interesovanja skoro sve karte su podeljene. Ove godine besplatne ulaznice delilo je omladinsko pozorište "Dadov", "Zvezdara teatar", "Bitef teatar", "Duško Radović", "Boško Buha" i Jugoslovensko dramsko pozorište i pozorište "Puž".

Gradski čelnici sutra će na Kalemegdanu položiti vence u znak sećanja na dan kada su Turci knezu Mihailu predali ključeve grada.

U Istorijskom arhivu Srbije sutra od 13 časova biće otvorena izložba "Beograd: dvadesete godine dvadesetog veka". Posetioci će do 22. aprila moći da se upoznaju sa životom prestonice pre sto godina.

- To je vreme kada su postavljeni temelji velegradskog izgleda. Korišćen je materijal iz tridesetak arhivskih fondova i zbirki. Izložba prati političke događaje, održavanja lokalnih izbora i uređenja grada, urbanizaciju, umetničke i kulturne manifestacije, zdravstvo, saobraćaj, školstvo - navode u Istorijskom arhivu Srbije.

U petak će u Starom dvoru biti dodeljene nagrade grada "Despot Stefan Lazarević" za stvaralaštvo mladih i "Svetislav Stojanović" za 2023. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave