KURTI MINIRA ZAPADNE SAVEZNIKE Noje cirher cajtung ocenjuje: Propao prijem u Savet Evrope, lažnom premijeru se više ne veruje

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 05. 2024. u 11:22

TAKOZVANO Kosovo će i dalje čekati na prijem u Savet Evrope, piše "Noje cirher cajtung", uz ocenu da Zapad time vrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je izigrao poverenje partnera.

КУРТИ МИНИРА ЗАПАДНЕ САВЕЗНИКЕ Ноје цирхер цајтунг оцењује: Пропао пријем у Савет Европе, лажном премијеру се више не верује

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, Foto AP

Kako list navodi, u članku posvećenom tome kako je za sada propao prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, ta epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja u Prištinu.

Dodaje se i da je dugo izgledalo da je vraćanje crkvene zemlje manastiru Visoki Dečani bilo poslednji uslov, ali da su onda zapadne zemlje - Nemačka, Francuska, Italija, podsetile Prištinu i na formiranje Zajednice srpskih opština, piše Dojče vele.

Iako je, navodi En-Si-Si, prošle nedelje Priština obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru takozvanom Ustavnom sudu, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno i tražile konkretne korake u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih 11 godina. U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova ubeđeni su da se Kurti "mrda samo pod velikim pritiskom".

- Zajednica opština zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora (tzv.) Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem dovede Srbiju pred svršen čin - piše En-Si-Si.

U to spada, dodaje se, ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo.

- Time Kurti ne minira samo Beograd, već redovno i zapadne saveznike koji, naposletku, u vidu Kfora garantuju bezbednost zemlje. Početkom godine je svoju frustraciju time posebno jasno izrazio Vašington - dodaje ugledni švajcarski list.

U tekstu se ocenjuje da su takve nesuglasice ogroman problem za Prištinu koje je veoma upućeno na međunarodnu podršku, kao i da tvrdom linijom prema tzv. Kosovu i Zapad ulazi u rizik da probudi utisak da meri različitim aršinima.

BONUS VIDEO: Opozicija i Albanci uoči bitke u Njujorku zasuli Vučića pretnjama i kletvama

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića