NOVAK ĐOKOVIĆ NIJE OČEKIVAO OVO: Endi Marej traži da se zbog njega napravi presedan na Rolan Garosu

Novosti online

21. 05. 2024. u 20:48

Žudeli su ljubitelji tenisa da ponovo gledaju teniski derbi Novak Đoković - Endi Marej, ali od toga neće biti ništa. Bar ne ove sedmice na turniru ATP Ženeva open. Na Rolan Garosu? Možda. Ali, pred taj, predstojeći grend slem, koji počinje u sedmici pred nama, desila se jedna zanimljiva stvar.

НОВАК ЂОКОВИЋ НИЈЕ ОЧЕКИВАО ОВО: Енди Мареј тражи да се због њега направи преседан на Ролан Гаросу

Screenshot / TennisTV

No, krenimo redom.

Nakon što je doneo, za mnoge neočekivanu, odluku da igra na ATP turniru u Ženevi, Novak Đoković je saznao kakav put ga, do željenog finala (prvog u 2024.) čeka. Žreb je obavljen, i mnogi su priželjkivali da prvi Noletov meč bude - istinski spektakl.

To bi, svakako, bio duel sa Marejem, od kog je Srbin 11 puta poražen (a čak u sedam finala!), ali... Đoković će morati da sačeka novu priliku da 26. put u karijeri pobedi Britanca, jer je on - ispao sa turnira u Ženevi.

Naime, Marej je, kao 75. na ATP listi, izgubio od 85. tenisera sveta, Janika Hanfmana iz Nemačke - konačan rezultat glasio je 7:5, 6:2 (u ponedeljak je kiša taj duel prekinula pri vođstvu Necma od 4:1 u drugom setu).

Iako je 36-godišnji Nole, kao jedan od najiskusnijih u "belom sportu", samo četiri godine stariji od Nemca, interesantno - nikada protiv njega nije igrao. Hanfman je imao daleko, daleko manje mečeva u profesionalnoj karijeri, svega 133 do ovog turnira, a Nole je u Ženevu stigao sa učinkom od čak 1.099 pobeda i 218 poraza.

Ali, prava zanimljivost je nešto drugo:

Endi Marej traži presedan na Rolan Garosu!

Čuveni britanski teniser je najavio da mu je ovo poslednja sezona u belom sportu, kome je mnogo dao, ali mu je i mnogo uzeto usled povreda, koje su dovele do operacije kukova i onemogućile ga da nastavi tamo gde je stigao (a dogurao je dotle da se nekoliko godina priča kako postoji "velika četvorka tenisa", a ne samo "velika trojka", koju čine Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer).

Imajući u vidu da je pred njim poslednji Rolan Garos u karijeri, a potom i poslednje Olimpijske igre, na kojima bi da nastupi i u dublu, Marej je uputio molbu organizatorima Otvorenog prvenstva Francuske da njemu i sunarodniku mu, Danijelu "Denu" Evansu, dodele specijalnu pozivnicu za turnir dublova na pariskom grend slemu.

Oni, po svom zajedničkom rejtingu (144. mesto) ne ispunjavaju uslov da budu pozvani na Rolan Garos, ali je Endi Marej zamolio organizatore da naprave presedan i baš njima uruče pozivnicu, kako bi se tim učešćem spremili i za Olimpijske igre.

Endi Marej / FOTO: Tanjug/AP

A zašto je to presedan?

Zato što pomenuti grend slem već dve decenije "specijalne pozivnice", kada se o muškim parovima radi, daje isključivao francuskim dublovima, kako bi pospešio razvoj domaćeg tenisa, pre svega sticanjem iskustva protiv najjačih rivala.

Poslednji put kada je neko ko nije Francuz dobio specijalnu pozivnicu ovog tipa - u pitanju je takođe bio "olimpijski razlog". Tada su Rusi, Igor Andrejev i Nikolaj Davidenko, zamolili za "zeleno svetlo" pred Igre u Atini i dozvoljeno im je.

Rusima sada sigurno ne bi takvu želju ispunili, zbog aktuelne društveno-političke situacije i odnosa Francuska - Rusija u ovom trenutku, a da li će Mareju i Evansu, saznaće se uskoro.

Kad igra Đoković?

U trenutku kada je završen meč Hanfman - Marej, organizatori turnira u Ženevi nisu obelodanili raspored mečeva za sredu, ali je bilo sigurno da će tada Nemac i Srbin odmeriti snage. Nešto kasnije, objavljeno je i kada tačno počinje meč Novak Đoković - Janik Hanfman.

Ako vas tenis zanima, a naročito šta u njemu radi Novak Đoković, pratite sve o tome na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!