"ZABRINJAVAJUĆE JE..." Poznati doktor analizirao udarac koji je dobio Đoković

Novosti online

14. 05. 2024. u 14:23

Srpski teniser Novak Đoković je nakon meča drugog kola mastersa u Rimu pogođen flašicom u glavu, a sada je poznati doktor Šon Mulen analizirao celokupnu situaciju.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ЈЕ... Познати доктор анализирао ударац који је добио Ђоковић

FOTO: Tanjug/AP

On je na društvenim mrežama izneo svoju analizu i istakao da je ovaj udarac mogao da ima veoma ozbiljne posledice.

 - Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna - skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas - navodi dr Mulen.

Dodao je da ovakvi udarci mogu uticati na funkcije mozga vezane za koordinaciju pokreta i da to može uticati na učinak na terenu.

 - Iz neurofiziološke perspektive, takav uticaj na desnu prednje-parijetalnu regiju može biti prilično zabrinjavajući. Ova oblast mozga je kritična za funkcije vezane za koordinaciju pokreta i obradu senzornih informacija. Početni simptomi mogu se kretati od glavobolje i vrtoglavice do suptilnijih kognitivnih poremećaja kao što su poteškoće u koncentraciji ili pamćenju strategija i igara. Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak - dodao je dr Mulen.

Na kraju je zaključio da je važno pratiti reakcije u narednih 24 do 48 sati.

 - Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru - zaključio je dr Šon Mulen.

Podsetimo, nakon ovog incidenta, Đoković je igrao meč protiv Alehandra Tabila u kom je ubedljivo poražen 2:0.

BONUS VIDEO: Pečat najboljeg - Koje rekorde sada juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku