NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SEĆANJE NA BORCE PRVE BRIGADE: U Istočnom Sarajevu na vojničkom groblju na Vracama služen parastos

N.L.

21. 05. 2024. u 05:00

NA vojničkom groblju na Vracama služen je parastos za 618 poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i položeni venci kod centralnog spomen-krsta povodom obežavanja 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Komande Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), nakon čega je održana i akademija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

СЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ ПРВЕ БРИГАДЕ: У Источном Сарајеву на војничком гробљу на Врацама служен парастос

Foto: SRNA

Predsednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da je obaveza ove organizacije da neguje uspomenu na svoju palu sabraću, kao i na dane osnivanja Brigade i jedinica tokom maja 1992. godine.

- Prva sarajevska mehanizovana brigada bila je sastavljena od 14 jedinica i osnovni zadatak je bio da zaštite svoje stanovništvo po dubini srpske teritorije. Naravno u pitanju je bila i putna komunikacija Lukavica - Pale. Brigada je ispunila svoj zadatak, s obzirom na to da nije dala ni pedalj svoje zemlje - naveo je Tuševljak.

On je ocenio kao višu silu to što su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma morali da se povuku iz određenih mesta, kao što su Grbavica, Kovačići i Vraca.

Predsednik Skuštine Organizacije starešina VRS Blagoje Kovačević rekao je da je Prva sarajevska brigada bila najjača formacija od Trebinja do Prvog krajiškog korpusa, navodeći da nijedna druga jedinica nije imala takvu borbenu moć.

Svaki drugi ranjen jednom

KROZ Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu prošlo je oko 5.000 boraca od kojih je svaki drugi ranjen jednom ili više puta, saopštila je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Prva sarajevska mehanizovana brigada formirana je 20. maja 1992. godine, od 40. mehanizovane brigade koja je dislocirana iz Zagreba na prostor Lukavice i 49. motorizovane brigade.

- U početku je bila angažovana kao faktor razdvajanja zaraćenih strana i upravo tako je i započela svoj borbeni pohod 5. aprila, razdvajajući zaraćene strane u rejonu školskog centra MUP na Vracama. Posle toga se ova brigada stavila u odbranu novoformirane Republike Srpske - naveo je Kovačević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je obaj dan prilika da se svi zajedno prisete ratnog puta ove brigade i odaju pomen onima koji su dali živote za Srpsku, ali i svim pripadnicima jedinice. On je podsetio da tokom rata nijedna od 35 ofanziva takozvane Armije BiH na položaje koje je branila Prva sarajevska mehanizovana brigada nije urodila plodom, a rezultirala je porazom neprijatelja i odbranom srpske nejači.

Odlikovani Ordenom Nemanjića

ZA svoj doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, ukazom predsednika Republike Srpske 2022. godine.

- Ovo je bila brigada koja je delovala u potpunosti defanzivno, u funkciji odbrane Srpskog Sarajeva, civila i njihovih vekovnih prostora - naveo je Ćosić.

Ćosić je dodao da Gradska uprava pomaže svih šest oboračkih organizacija, koje deluju na području grada.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je današnji dan jedan od najznačajnijih datuma Odbrambeno-otadžbinskog rata na teritoriji ove lokalne zajednice.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića