NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

TREBINJSKI TRGOVAČKI CENTRI PUNI STRANIH DRŽAVLJANA: Povrat PDV-a puni markete u BiH

D.Curać

21. 05. 2024. u 05:00

TREBINjSKI trgovački centri prepuni su državljanima Hrvatske i Crne Gore, pogotovo vikendom, a iako se cene osnovnih životnih namirnica ne razlikuju mnogo sa cenama u tim zemljama, povrat PDV-a puni markete na jugu Republike Srpske.

ТРЕБИЊСКИ ТРГОВАЧКИ ЦЕНТРИ ПУНИ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА: Поврат ПДВ-а пуни маркете у БиХ

D. Curać

U prva četiri meseca u BiH ove godine odobren je povrat PDV-a u iznosu od 3,9 miliona KM, odnosno oko 600.000 maraka više u odnosu na isti period lani, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UiO) BiH, strani državljani koji su zatražili povrat PDV-a od januara do kraja aprila ove godine kupili su u BiH robu vrednu 27,1 milion KM. To je više od četiri miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine kada su stranci kupili robe za 23 miliona KM.

- Pogranična mesta u celoj BiH beleže rast zahvaljujući kupcima iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Mi smo skoro došli na nivo iz 2019. godine, koja je bila rekordna po tom pitanju. Državljani Crne Gore kupuju praktično sve, dok stanovnici Hrvatske najčešće kupuju odeću i obuću - rekli su nam u jednom od trgovačkih centara u Trebinju.

Slični su i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj navode da se najčešće radi o robi široke potrošnje, odnosno osnovnim životnim namirnicama, stvarima za domaćinstvo i tekstilnim proizvodima koje kupuju u BiH i iznose van carinskog područja, a za to imaju pravo da zatraže povrat PDV-a.

Izuzeti ulje, alkohol i duvan

PRAVO na povrat PDV-a imaju sva fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a na dobra koja kupe u BiH i tu istu robu iznesu u prtljagu izvan carinskog područja zemlje. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića, i prerađevine od duvana.

Međutim, u udruženjima koja se bave zaštitom potrošača smatraju da je do rasta došlo u većoj meri zbog povećanja cena, te da još uvek strani državljani ne dolaze u nabavku u BiH kako su to činili pre pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu