LIČNIM PRIMEROM PODSTICAO VOJNIKE: Državnom ceremonijom na Novom groblju u Beogradu obeleženo 107 godina od smrti Vojvode Radomira Putnika

V.C.S.

17. 05. 2024. u 13:00

POLAGANjEM venaca i pomenom, na Novom groblju u Beogradu obeleženo je 107 godina od smrti vojvode Radomira Putnika. Državnu ceremoniju predvodio je Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a počast slavnom vojskovođi odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici boračkih organizacija.

ЛИЧНИМ ПРИМЕРОМ ПОДСТИЦАО ВОЈНИКЕ: Државном церемонијом на Новом гробљу у Београду обележено 107 година од смрти Војводе Радомира Путника

Ministarstvo za rad

Obraćajući se prisutnima ministar je podsetio da je vojvoda Putnik bio jedan od najvećih vojskovođa Srbije, čiji su nasleđe i doprinos ostavili dubok trag i u našoj istoriji i u kolektivnoj svesti srpskog naroda.

- Vojvoda Putnik, kao vojni strateg, bio je simbol hrabrosti, odlučnosti i požrtvovanosti. Bio je vođa koji je ličnim primerom podsticao vojnike da časno i savesno brane svoju otadžbinu. Njegova mudrost, strategija i vojničko umeće koji su bili ključni u borbama, definisali su tok ne samo srpske istorije, nego istorije Balkana, ali i Evrope - kazao je Starović.

On je dodao da je narod dok se priseća vojvode Putnika pozvan i dužan da, učeći kroz istoriju, kako onu u školi, tako i onu koja se prepričava u srpskim domovima, prenosi vrednosti njegovog lika i dela na buduće naraštaje.

- Učeći o njegovoj posvećenosti, istrajnosti, hrabrosti i veri, sami sebe učimo kako se bori i kako se čuva sloboda i pravda srpske države - poručio je ministar.

Organizator komemorativnog okupljanja je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije.

U REDU NAJVEĆIH VOJSKOVOĐA

TEŠKO bolestan, vojvoda Radomir Putnik je sa Krfa prebačen u Nicu da nastavi lečenje, gde je i preminuo 17. maja 1917. Gotovo deceniju kasnije, 6. decembra 1926. godine, njegovi posmrtni ostaci su preneti u otadžbinu. Sahranjen je 7. decembra na Novom groblju uz sve državne i vojne počasti. Uvršten je među najveće vojskovođe Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

Vojvoda Radomir Putnik, rođen u Kragujevcu 12/24. januara 1847, bio je dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Iako već teško oboleo, ipak je u okolnostima koje su bile veoma nepovoljne po Srbiju, uspeo da organizuje povlačenje srpske vojske preko albanskih i crnogorskih planina, na albansko primorje. Tokom povlačenja, u Skadar je stigao 6. decembra 1915, a već 9. januara naredne godine je prebačen na Krf, gde se lečio do septembra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića