RUSIJA PONOVO MENJA DRŽAVNU GRANICU: Odluka stupa na snagu u januaru 2025. godine

Novosti online

21. 05. 2024. u 15:25

MINISTARSTVO odbrane Rusije predložilo je ažuriranje koordinata, odnosno promenu državne granice u oblasti Baltičkog mora, kako proizilazi iz nacrta pravnog akta objavljenog na portalu pravnih informacija, prenosi RIA Novosti.

РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

Foto: EPA

- Ako je nacrt liste geografskih koordinata tačaka koje definišu položaj polaznih linija od kojih se širi prostor teritorijalnog mora Ruske Federacije, susedne zone Ruske Federacije kod kopnene obale i ostrva Ruske Federacije u Baltičkom moru se meri: na južnom delu ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva, kao i u oblasti Baltijska i Zelenogradska, uspostaviće se prethodno odsutan sistem pravih osnovnih linija, što će omogućiti korišćenje odgovarajuće vode kao unutrašnje morske vode Ruske Federacije, promeniće se prolazak državne granice Ruske Federacije na moru zbog promene položaja spoljne granice teritorijalnog mora - navodi se u dokumentu.

Napominje se da će u cilju obezbeđenja plovidbene bezbednosti, državne pomorske navigacione karte odgovarajuće razmere biti prilagođene i ponovo izdate.

- Pretpostavlja se da će, ukoliko se ovaj akt usvoji, lista geografskih koordinata tačaka koje su određivale položaj polaznih linija za merenje širine teritorijalnih voda, ekonomske zone i epikontinentalnog pojasa uz obalu kopna i ostrva Severnog ledenog okeana, Baltičkog i Crnog mora, odobrenih rezolucijom Saveta ministara SSSR-a, od 15. januara 1985. br. 56-22, biti poništeno.

Foto; Kremlin.ru

Vojni resor opravdava potrebu za ovom merom činjenicom da direktne polazne linije Ruske Federacije u Finskom zalivu nemaju nastavak i ne zatvaraju se na teritoriji Rusije, što zauzvrat ne dozvoljava određivanje spoljne granice njene unutrašnje morske vode.

Osim toga, kako se navodi u obrazloženju dokumenta, geografske koordinate tačaka su nekada bile određene iz malih nautičkih karata sastavljenih na osnovu materijala iz dela sredine 20. veka i ne odgovaraju u potpunosti „savremenoj geografskoj situaciji“.

Trenutno je ovaj regulatorni pravni akt u fazi pripreme. Njegovo stupanje na snagu je predviđeno za januar 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića