NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

"KONAČNO SU SKINULI MASKE..." Nebenzja raskrinkao namere Zapada

Novosti online

21. 05. 2024. u 09:10

SAVET bezbednosti UN nije usvojio nacrt rezolucije Rusije o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru. Inicijativa nije dobila neophodnu podršku - devet glasova od ukupno 15, a podržalo ju je sedam zemalja - Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Ekvador, Mozambik i Sijera Leone.

КОНАЧНО СУ СКИНУЛИ МАСКЕ... Небензја раскринкао намере Запада

Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Protiv ruskog predloga rezolucije istupili su SAD, Francuska, Velika Britanija, Japan, Slovenija, Republika Koreja i Malta. Švajcarska je bila uzdržana.

Ruski nacrt rezolucije Moskva je predložila početkom maja. Rusija je njime pozvala sve države da preduzmu hitne mere kako bi se trajno sprečilo razmeštanje oružja u svemiru. Dokument, takođe, predviđa sprečavanje upotrebe sile u svemiru, iz svemira prema Zemlji i sa Zemlje u odnosu na objekte koji se nalaze u svemiru.

U tekstu se još navodi da su sve zemlje koje potpišu ovaj dokument saglasne da neće razmeštati u orbiti bilo kakve objekte koji mogu na sebi nositi nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje. Pored toga, potpisivanjem dokumenta države potpisnice bi se obavezale da slične objekte neće razmeštati na nebeskim telima ili negde drugde u svemiru. 

Komentarišući rezultate glasanja, stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja poručio je da je Zapad ovim glasanjem potvrdio da želi da nastavi sa militarizacijom svemira, iako su u aprilu SAD i njihovi saveznici sve u Savetu bezbednosti ubeđivali u to da se zalažu za mir u kosmosu.

Ipak, Rusija je, kako kaže, u celini zadovoljna glasanjem, jer je ono pokazalo ko zaista želi da svemir ostane mirna zona, a ko radi na njegovoj militarizaciji. 

- Danas su konačno skinuli maske, razotkrili se i pojavili se pred nama onakvima kakvi zaista jesu. Razlog zašto niste podržali naš projekat je banalan i jednostavan - vi samo želite da imate slobodu da koristite svemir u vojne svrhe i tamo razmestite bilo koju vrstu oružja - zaključio je Nebenzja.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)