NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

RUSI KOSE UKRAJINCE ZASTRAŠUJUĆIM ORUŽJEM: Protiv njega nema odbrane ni ispod zemlje, a pravo "čudovište" tek stiže (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 05. 2024. u 07:00

NA RATIŠTU u Ukrajini Rusija već mesecima sve više koristi tzv. klizne bombe, jeftino i veoma destruktivno oružje - posebno sada kada želi da dodatno ojača i unapredi svoju najnoviju ofanzivu u Ukrajini.

РУСИ КОСЕ УКРАЈИНЦЕ ЗАСТРАШУЈУЋИМ ОРУЖЈЕМ: Против њега нема одбране ни испод земље, а право чудовиште тек стиже (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profiemedia

Veruje se da je više od 200 kliznih bombi bačeno za samo nedelju dana tokom napada na severni ukrajinski grad Volčansk tokom trenutnog ruskog napredovanja u blizini granice u oblasti u Harkov. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su samo u martu Rusi bacili 3.000 takvih bombi na ciljeve u Ukrajini.

Šef policije u Volčansku Oleksij Harkivski izbliza je video udar kliznih bombi.

- Ne postoje reči kojima bih opisao posledice napada kliznom bombom. Kad dođete, vidite ljude kako leže, rastrgani - kaže on.

Zastrašujuće razorna taktika

Masovna upotreba kliznih bombi je relativno skorašnja ruska taktika, koja se poslednjih meseci pokazala razornom za ukrajinske snage na terenu. Klizne bombe se prave nadogradnjom preklopnih krila kako bi se proširio domet i satelitska navigacija na starim sovjetskim „glupim“ bombama. One su jeftine i zastrašujuće destruktivne.

U nedavnom izveštaju Centra za analizu evropske politike (CEPA) navodi se da je ovo oružje bilo odlučujuće za zauzimanje prethodno snažno utvrđenog ključnog istočnog grada i ukrajinskog uporišta Avdijevke u februaru. Ruske snage sada intenzivno koriste klizne bombe u napadima u oblasti Harkova, uključujući i sam Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. Istovremeno, ukrajinske snage nemaju odgovor na ovu pretnju.

Dok pomaže u evakuaciji pograničnih sela na frontu u oblasti Harkov, gde su ruske snage nedavno značajno napredovale, šef policije u Volčansku kaže za Bi-Bi-Si da je broj napada strašnim oružjem drastično porastao.

- Tokom proteklih šest meseci bili smo mnogo pogođeni kliznim bombama, možda pet do 10 bombi nedeljno... ali ovog meseca je to bilo mnogo više nego ikada - rekao je on.

Stotine hiljada na zalihama

Rusija može imati velike količine kliznih bombi na 'lageru' jer ih je prilično lako proizvesti.

- Eksplozivni deo je u suštini konvencionalna gvozdena bomba koja slobodno pada, kojih Rusija ima stotine hiljada u zalihama još iz sovjetske ere - objašnjava Džastin Bronk, stručnjak za vazduhoplovstvo i vojnu tehnologiju u londonskoj Rojal Junajter Servises.

Opremljeni su krilima koja iskaču nakon bacanja bombe, što omogućava da bomba leti na mnogo većim udaljenostima od desetina kilometara. Njihov unapređeni sistem satelitskog navođenja omogućava stacionarno ciljanje pozicije sa relativno visokom preciznošću.

To su džinovske, tihe bombe bez pogona, koje eksplodiraju bez ikakvog upozorenja, a izbacuju se iz borbenih aviona sa udaljenosti od 40 do 60 kilometara od cilja.

Foto: Profiemedia

Prema Bronkovim rečima, mehanizam tih bombi daje Rusima veći deo funkcionalnosti višemilionske rakete, za samo delić te cene. On navodi da kada se klizeći sistemi, koji su masovno proizvedeni i mehanički prilično jednostavni, nadograde na sovjetske bombe kojih Kremlj ima u izobilju, ukupna cena po komadu može biti negde između 20.000 i 30.000 dolara.

Stižu bombe od tri tone?

Ukrajinski bezbednosni analitičar Marija Zolkina rekla je za Bi-Bi-Si da je upotreba kliznih bombi zabrinjavajući razvoj događaja i da one predstavljaju „novu eru” za vojnu situaciju na terenu. Oni dozvoljavaju Rusiji da zbriše ukrajinske odbrambene linije bez upotrebe pešadije“, ističe Zolkina. Oni imaju potpuno drugačiji efekat od artiljerijske vatre ili čak raketnih napada“, dodala je ona.

Foto: Profiemedia

Džordž Baros iz američkog instituta za proučavanje rata kaže da, iako je situacija u Ukrajini teška, postoji još jedan zabrinjavajući razvoj događaja - kada su u pitanju klizne bombe. Naime, kako upozorava, postoje dokazi da fabrika koja se nalazi oko 400 kilometara istočno od Moskve postavlja proizvodnu liniju koja će moći da proizvodi klizne bombe teške više od tri tone. Ako bi Rusi počeli rutinski da bacaju klizne bombe te veličine i snage na ukrajinske položaje, efekat bi bio nezamisliv – kako na sama utvrđenja i utvrđene položaje, tako i na moral vojnika koji pokušavaju da ih drže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet