"KIJEV SAM DA DONESE ODLUKU" Blinken: SAD će podržati Ukrajinu...

Novosti online

15. 05. 2024. u 14:18

UKRAJINA sama treba da donese odluku o početku pregovora sa Rusijom, a SAD će podržati Kijev u svakom slučaju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na pres-konferenciji u Kijevu.

КИЈЕВ САМ ДА ДОНЕСЕ ОДЛУКУ Блинкен: САД ће подржати Украјину...

Foto Tanjug/AP

- Što se tiče pregovora, te odluke treba da donese Ukrajina, a ne SAD ili bilo koja druga država. Podržaćemo Ukrajinu u njenim odlukama - rekao je Blinken.

Kako je dodao, ako predsednik Rusije Vladimir Putin „pokaže ozbiljnu zainteresovanost za pregovore, Ukrajina će odgovoriti na to“. Blinken tvrdi da „Moskva nije spremna za to“.

Bezbednosni sporazum

Vašington i Kijev uskoro nameravaju da potpišu bilateralni sporazum u sferi bezbednosti i strane su uradile „značajan posao“ u tom pravcu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na pres-konferenciji u Kijevu.

- Uskoro nameravamo da finalizujemo tekst, ali najteži deo posla je već obavljen. Mislim da ćemo potpisati sporazum u roku od nekoliko nedelja - rekao je Blinken.

Takođe je saopštio da će SAD poslati Kijevu dve milijarde dolara dodatne pomoći. Kako je precizirao, ta sredstva će biti namenjena kako za razvoj vojne proizvodnje u Ukrajini, tako i za kupovinu naoružanja.

SAD smatraju da su sistemi PVO prioritet za Ukrajinu, stoga rade na „hitnom“ pronalaženju dostupnih sistema PVO i njihovoj isporuci Kijevu, dodao je Blinken.

On je istovremeno dodao da Vašington razgovara sa Kijevom o raspoređivanju sistema PVO „patriot“ u Harkovu.

Blinken je istakao da SAD i dalje ne dozvoljavaju Ukrajini da sa oružjem koje joj se isporučuje izvodi napade van svoje teritorije.

- Ne podstičemo i ne dozvoljavamo napade van Ukrajine - precizirao je on.

Istovremeno je naglasio da Ukrajina treba samostalno da donosi odluke o tome kako će voditi svoje operacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU: Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima