AMERIKANCI O PROPASTI VSU: Svet želi da se ukrajinski sukob okonča, Zelenski bira šta da žrtvuje

Novosti online

14. 05. 2024. u 20:31

PROMENE retorike u izveštajima ukrajinskih oružanih snaga u poslednja 72 sata daje predstavu o raspoloženju ukrajinske vojske.

АМЕРИКАНЦИ О ПРОПАСТИ ВСУ: Свет жели да се украјински сукоб оконча, Зеленски бира шта да жртвује

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prvo su izvestili da se "odbrambene bitke nastavljaju", zatim su rekli da se situacija "značajno pogoršala" i na kraju priznali "taktički uspeh" ruske vojske, piše CNN.

Kako se navodi u tekstu, najviše rukovodstvo Kijeva retko se upušta u pesimističke izjave, ali njihovo "naglo uranjanje u malodušnost" odražava očajnu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. Uostalom, Rusija ne samo da se polako probija bitkama na jednom mestu – ona pojačava ofanzivu u četiri pravca.

Između ostalog, ruska vojska je napredovala nekoliko kilometara u oblasti Harkova. Ovaj napredak je verovatno jedan od najbržih od početka specijalne operacije, primećuje CNN.

Dalji uspesi Rusije u regionu postaće noćna mora za Kijev. Ona bi ponovo mogla da veže ruke preterano rasutoj ukrajinskoj vojsci "stalnim i brutalnim" pritiskom na Harkov, tvrdi TV kanal.

I na ostalim sektorima fronta vaga se naginje ka Rusima. Ovi koordinisani napadi stavljaju režim Zelenskog pred teške izbore o tome gde da rasporedi ograničene resurse i šta da na kraju žrtvuje.

Još veći problem za Kijev je slabljenje međunarodne pažnje. Svet želi da se ukrajinski sukob, koji je bio u senci "užasa Bliskog istoka", okonča, naglašava CNN.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!