AMPUTACIJE NA DECI STAROJ OD 13 DO 17 GODINA Američki hirurg u Gazi u šoku: Ništa me nije pripremilo na razmere povreda

Tanjug

01. 05. 2024. u 17:03

AMERIČKI vaskularni hirurg koji je napustio Gazu nakon što je radio kao volonter, rekao je danas da ga ništa nije pripremilo za razmere povreda sa kojima se tamo suočio.

АМПУТАЦИЈЕ НА ДЕЦИ СТАРОЈ ОД 13 ДО 17 ГОДИНА Амерички хирург у Гази у шоку: Ништа ме није припремило на размере повреда

Foto Tanjug/AP

Desetine pacijenata dnevno, većina njih mladi, većina suočena sa komplikovanim povredama izazvanim gelerima, većina završila sa amputacijama, rekao je on, preneo je Rojters.

- Vaskularna hirurgija je za starije pacijente i rekao bih da nikada nisam operisao nikoga mlađeg od 16 godina, a to je bila vecina pacijenata koje smo operisali - kazao je Šarik Sajid iz Atlante, iz Džordžije, za britansku agenciju.

Prema njegovim rečima, većina pacijenata je imala 13, 14, 15, 16 i 17 godina.

- Uglavnom rane od gelera, a to je nešto čime se nikada nisam bavio, to je bilo nešto novo - istakao je on.

Tokom boravka u Evropskoj bolnici u Gazi, Sajed je rekao da je njegov tim operisao između 40-60 pacijenata dnevno i da su to većinom bile amputacije.

Oko 70 odsto operacija koje je obavio odnosilo se na povrede od gelera, a ostale uglavnom na povrede od eksplozije i urušavanja zgrada.

POTRESNO: Pogledajte snimak svedočenja srpskih žrtava rata u BiH u sedištu UN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi