NEĆEMO DA FRANCUZI UMIRU U RATOVIMA KOJI NISU NAŠI: Marin Le Pen uputila oštre kritike Briselu i vlastima u Parizu

Nema jake Evrope bez nacija, poručila je predsednica poslaničke grupe francuske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u svom govoru povodom Prvomajskih praznika.

НЕЋЕМО ДА ФРАНЦУЗИ УМИРУ У РАТОВИМА КОЈИ НИСУ НАШИ: Марин Ле Пен упутила оштре критике Бриселу и властима у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Govor je održala u susret predstojećim evropskim izborima koji će biti održani 9. juna.

- Želimo da kažemo "ne" kada su naši vitalni interesi u pitanju. Da kažemo "ne" kada treba da se šalju Francuzi da umru u ratovima koji nisu naši, migratornoj poplavi, uništavanju naše ekonomije u ime "poludele" ekologije, evropskom porezu koji se dodaje na onaj nacionalni koji već plaćamo, tehnokratskoj vladi u Briselu – poručila je Le Penova evropskoj administraciji.

Ona se založila za poštovanje nacionalnih snaga u evropskom odlučivanju.

- EU je imperijalistička vizija i želi centralni autoritet koji gazi nacije. Građane smanjuje na nivo razmenjivog stanivštva – poručila je, uz povike odobravanja okupljenih pristalica.

Stranka čiji je Le Penova bila predsednički kandidat, i čiju listu sada za izbore za EP predvodi Žordan Bardela, ubedljivo vodi u Francuskoj u sondažama pred glasanje.

Marin Le Pen je oštro ustala i protiv nelojalne konkurencije i mondijalizacije.

- Što manje čuvate prirodu, što manje plaćate radnike, što manje poštujete bezbednost potrošača, lakše ćete postići nižu cenu i uvećati vaše izglede da pobedite na tenderima. I pošto ne postoje ekonomski patriotizam i prednost koja se daje evropskim firmama, naša preduzeća će uvek izgubiti – poručila je Le Penova.

Upitala se ko može da pretenduje na to da je EU poboljšala perspektivu njenih građana, istakavši kao primer da je dohodak po glavi stanovnika u evropskim zemaljama pre dvehiljadite godine bio na istom nivou kao u SAD, a da je sada dva puta manji. Navela je i da je kupovna moć samo za poslednjih godinu dana opala za 22 odsto.

- Da li je vaša plata toliko porasla? – uputila je pitanje okupljenima, koji su njeno obraćanje dočekali ovacijama.

Le Penova je navela da je Francuska uvek imala najjeftiniju struju u Evropi, a da je cena energije od 2017. godine porasla za 45 odsto i da će ovaj porast iznositi čak 58, ako se uračuna i najavljeno poskupljenje koje će uslediti dogodine.

Pobunila se i protiv restrikcija i zabrana koje "nameću nemački zeleni", istakavši da najsiromašniji plaćaju ekološku tranziciju.

- Ne možemo više da plaćamo ideološke ludosti – naglasila je.

Predsednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja je kao primer navela obnavljanje voznog parka.

- Ko od vas ima para da svoj stari automobil zameni električnim automobilom čija je cena 45.000 evra? – upitala je.

Istakla je i da se na svaka dva dana u Francuskoj ubije po jednan poljoprivrednik koji ne može da sastavi kraj s krajem i poručila da je Evropska komisija "bez srca".

- Istorijska vokacija Francuske je da visoko pronosi zastave naroda i slobode. Za nas Francuze to je ponos, ali i odgovornost. Evropa nas gleda i čeka na nas – zaključila je Marin Le Pen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom