NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

TAMNI OBLACI SE NADVILI NAD REGIONOM: Biće pljuskova i jake grmljavine u ovim delovima, vreba opasnost i od još jedne prirodne nepogode

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 05. 2024. u 10:10

NASTAVLjA se uticaj ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, koji će naročito danas da ojača, pa će i vreme nad našim regionom biti veoma nestabilno. Širom regiona očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom, a njih trenutno ima na severnom Jadranu, u Istri i u Sloveniji.

ТАМНИ ОБЛАЦИ СЕ НАДВИЛИ НАД РЕГИОНОМ: Биће пљускова и јаке грмљавине у овим деловима, вреба опасност и од још једне природне непогоде

Foto: Tanjug/Oksana Toškić

Kako današnji dan bude odmicao, tako će i uslovi za snažne grmljavinske oluje rasti.

Sredinom dana i posle podne širom Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ali i u delovima Crne Gore očekuju se vrlo obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Biće idealnih uslova za nastanak i razvoj snažnih grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu bi na pojedinim lokacijama palo i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Usled vrlo obilnih padavina, postojaće opasnost od urbanih poplava i bujica, usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Najveća opasnost od najintenzivnijih grmljavnskih oluja očekuje se na severu Hrvatske i na severu Bosne i Hercegovine, ali i iznad delova Jadranskog mora, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Ovi grmljavinski sistemi i procesi će se u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji premeštati dalje ka severoistoku i doneti padavine, ali i opasnost od nepogoda i Srbiji, a na udaru bi se prvi našli zapadni predeli zemlje.

S obzirom na to da nad našim područjem preovladava vrlo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, sa severa Afrike preko Mediterana stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine, usled prisustva napomenutih čestica.

Foto N. Živanović

Iako kao opasne, ove pojave smatraju se prirodnim i uobičajenim za ovo doba godine.

Čak i pri izraženijim grmljavinskim procesima ne treba da se diže panika, već je potrebno da se stanovništvo prilagodi vremenskim uslovima, kao i da se prate obaveštenja i upozorenja nadležnih i državnih službi na potencijalno opasne vremenske pojave.

Najosnovnije je da se pri nevremenu ili opasnoj meteorološkoj situaciji na prvom mestu pronađe bezbedni zaklon, a ukoliko se nađemo u saobraćaju, da se uslovi vožnje prilagode aktuelnim vremenskim uslovima i stanju na putu.

Inače, vrlo nestabilno vreme očekuje se i u narednom periodu, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Širom regiona biće i dalje uslova i za nepogode.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: INDONEŽANIMA SE STRAŠNO SVIĐA: Stranci obožavaju bogatstvo srpske kuhinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)