NASTAVAK "GLADIJATORA"- IZ PUSTINJE: "Novosti" na licu mesta, u marokanskom studiju "Atlas" gde je Ridli Skot snimio drugi deo svog spektakla

M.Kralj

16. 05. 2024. u 15:36

KADA na jesen budete gledali drugi deo "Gladijatora", neke od nas ćete prepoznati među statistima, priča mladi berberin Hasan, odeven u dželabu i sa maramom boje indiga oko vrata, provodeći turiste kroz Ait Ben Hadou, kroz uzane ulice utvrđenja (ksara) sa građevinama od nabijene zemlje, ćerpiča, glinenih cigala i drveta, koje je kao primer takozvane peščane arhitekture Maroka, dospelo na Uneskovu Listu svetske baštine u Africi.

НАСТАВАК ГЛАДИЈАТОРА- ИЗ ПУСТИЊЕ: Новости на лицу места, у мароканском студију Атлас где је Ридли Скот снимио други део свог спектакла

Foto privatna arhiva

Kao jednu od znamenitosti, uz tornjeve i citadelu ove kazbe na padinama brda pored reke Aunila, u kojoj njegova porodica živi vekovima, pokazuje i mesto gde se, na snimanju novih sekvenci velikog hita britanskog reditelja Ridlija Skota, spustio helikopter. Iz njega je izašao američki glumac Denzel Vašington, zvezda nastavka ove priče o surovosti borbi u rimskim arenama. Pored te autentične lokacije, kao i prethodni spektakl sa Raselom Krouom, koji je stekao globalnu slavu, i ovaj novi film čija premijera je zakazana za 24. novembar, snimljen je u studijima "Atlas", u obližnjem Ouarzazetu.

Ovaj grad jedinstvene arhitekture i egzotične atmosfere, smešten između pustinje i Marakeša, ali i nadomak Atlasa, stekao je nadimak "afrički Holivud", odnosno Ouarzavud. Jer, od sredine osamdesetih, kada je tu snimana avanturistička komedija "Dijamant sa Nila" sa Majklom Daglasom, Ketlin Tarner i Denijem de Vitom, u studijima "Atlas", realizovane su mnoge velike, i potom popularne produkcije. Kao sećanje na prvenac ove fabrike snova, u dvorištu je "parkirana" i maketa aviona, u kome su "leteli" Daglas i Tarnerova.

Pored "Gladijatora", Ridli Skot je u Maroku realizovao i svoj epsko-istorijski film "Nebesko kraljevstvo", prema scenariju Vilijama Monahana. Glavne uloge tumačili su Orlando Blum, Eva Grin i Džeremi Ajrons, a za potrebe ove produkcje podignuta je čitava tvrđava, koja se i danas vidi na pustinjskom horizontu.

Inspiracija Hičkoku i Linu

I PRE osnivanja "Atlas" studija, upravo ovi predeli Maroka privlačili su značajna imena kinematografije. Hičkok je tu snimao "Čoveka koji je previše znao", sa Džejmsom Stjuartom i Doris Dej. U klasiku Dejvida Lina "Lorens od Arabije", Piter O'Tul, Omar Šarif, Alek Ginis, Entoni Kvin, su na kamilama jahali upravo ovim delom Sahare ("glumila" pustinje na Arabljanskom poluostrvu), dok su Lino Ventura i Žan-Pol Belmondo tuda krstarili kamionom u avanturističkom ostvarenju "Pare na sunce" francuskog sineaste Anrija Verneja.

Od gipsa i trske oživeli su tu i egipatske hramove, i biblijske gradove, grčke i rimske građevine... Pa kome je šta potrebno da snimi, iz gornjeg, ili donjeg rakursa... Gotovo je neshvatljivo kako svi ti objekti, za koje se već na prvi pogled vidi da su krhke kulise, na velikom platnu postaju impozantni, poput pravih palata. Kolika je moć filmskih iluzija možda najbolje svedoči čitav jedan tibetanski hram, u kome je Martin Skorseze snimao "Kunduna", nominovanog za četiri Oskara.

"Aladin" u Marakešu

ZAHVALjUJUĆI filmskim produkcijama grad Ouarzazete je doživeo turistički i ekonomski procvat, i postao globalno prepoznatljiv. Stanovnici ove regije dobili su još jednu industrijsku granu u kojoj se zapošljavaju kao statisti, radnici na izradi kulisa, prevodioci, kaskaderi, akrobate... Ali, snima se i u drugim delovima Maroka, poput pitoresknog gradića Esaura na obalama Atlantika, gde su nastale neke od epizoda serije "Igra prestola". Uoči epidemije korone, u "Diznijevoj" produkciji, Gaj Riči snimao je na ulicama Marakeša, kadrove "Aladina".

U drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka, kada je slavni reditelj ekranizovao život 14. dalaj-lame, prognanog tokom prisajedinjenja Tibeta Kini, nije postojala mogućnost da to realizuje na originalnim lokacijama. Tako su obronci Atlasa, ali i delovi Sahare, "slikani" da liče na domovinu dalaj-lame.

Još jedan velikan filmske umetnosti opredelio se za marokanski pesak: Verner Hercog sa svojom "Kraljicom pustinje". U ovoj svojevrsnoj filmskoj biografiji Gertrude Bel, lik čuvene britanske književnice, arheologa, špijunke i avanturistkinje, koja je na početku 20. veka istraživala Bliski istok i uticala na formiranje tamošnjih državnih granica posle Prvog svetskog rata, tumačila je Nikol Kidman.

Nova zvezda Pol Meskal

PORED nekoliko rečenica na internetu i jednog nezvaničnog trejlera, mnogo toga oko drugog dela "Gladijatora" još se drži u tajnosti. Zasada se zna da je scenario napisao Dejvid Skarpa, kao i da će uz Denzela Vašingtona, uloge tumačiti Koni Nilsen i Derek Džejkobi, koga je pre više od pola veka proslavila uloga mucavog rimskog imperatora Klaudija, a u ovom ostvarenju tumačiće senatora. Glavna uloga poverena je mladom irskom glumcu Polu Meskalu, nagrađenom prestižnom pozorišnom nagradom "Lorens Olivije" za ulogu Stena Kovalskog u "Tramvaju zvanom želja". U Srbiji će ovaj film ditribuirati "Taramaunt".

Film "Stradanje Hristovo", jedan od rediteljskih poduhvata Mela Gibsona, nastao je u Ouarzavudu, kao i "Špijunske igre" Tonija Skota u kome su igrali Robert Redford i Bred Pit. Pit se vratio u ovaj deo sveta da meksičkim rediteljem Alehandrom Gonzalesom Injarituom snimi "Babela". Tu su nastajale i komedije - romantične ("Lov na losose u Jemenu", sa Emili Blant, Kristin Skot Tomas, Juanom Mek Gregorom), kao jedan od nastavaka one nastale prema čuvenom stripu - "Asteriks i Obeliks: misija Kleopatra".

Afrički Holivud nisu zaobišle ni franšize. Iz serijala o Džemsu Bondu tu je snimljen poslednji film u kome agenta 007 igra Timoti Dalton - "Dah smrti", kao i prvi nastavak popularne "Mumije", i peti francuske avanturističe komedije "Taksi"...

Kada ne služe za snimanje, kulise studija "Atlas" atrakcija su za znatiželjne putnike. Kao uspomenu iz Maroka mnogi ponesu i fotografiju sa Kleopatrinog trona ili rimskih zaprega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)