KO JE OČEKIVAO DA DEČAK POBIJE DECU: U parnici zbog zločina u "Ribnikaru" svedočile direktorka i Kostina razredna u šestom razredu

S. J. M.

17. 05. 2024. u 21:38

OD 3. maja svi se mi preispitujemo. Ne postoji niko od nas, a da ne oseća odgovornost. Ovako je bivša direktorka osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Snežana Knežević odgovorila na pitanje da li misli da ima propusta u njenom radu, a povodom događaja 3. maja.

КО ЈЕ ОЧЕКИВАО ДА ДЕЧАК ПОБИЈЕ ДЕЦУ: У парници због злочина у Рибникару сведочиле директорка и Костина разредна у шестом разреду

Foto Z. Jovanović

Ona je svedočila u parničnom postupku u Višem sudu u Beogradu protiv Koste, njegovih roditelja, škole i države, a po tužbi porodice Dukić, čiju je ćerku Adrianu Kosta ubio. Na pitanje advokata Dukića Snežane Dunjić da li je mogla nešto da uradi da se spreči 3. maj, tadašnja direktorka je rekla da je njihov fokus bio da se smanji rizik od spoljne opasnosti.

- Ne znam da li je iko mogao da pretpostavi da će opasnost da dođe iz dečije zajednice. Ko je mogao da očekuje da će trinaestogodišnjak da dođe naoružan i pobije decu? - kazala je Snežana Knežević.

Na konstataciju advokatice Dunjić da je pobrojala 37 nepravilnosti u radu škole, koje je utvrdila inspekcija u vanrednom nadzoru, direktorka je rekla da su na neke propuste uložene žalbe, a da su neki uočeni, a da li oni imaju veze sa 3. majem to će se utvrditi.

- Da li je verifikacija propust? Na Vračaru od sedam škola, jedna ima verifikaciju. "Ribnikar" je imala specifičnost intenzivne nastave francuskog jezika i mi nismo radili nezakonito, to nije propust. Dežurstvo učenika je jedna nepravilnost, ali se ne spori dežurstvo, već oslobađanje od nastave. Đaci bi mogli da dežuraju, ali u suprotnoj smeni.

Direktorka Knežević je rekla da je te školske godine Kosta promenio smenu na zahtev njegovih roditelja.

- Oni su se još u junu obratili odeljenskom starešini sa zahtevom da promeni smenu, jer se u drugoj bolje slaže sa drugarima i položio je ispit za prijem u dvojezično odelenje. Kako je u junu mali broj učenika u njegovoj smeni položio taj ispit, manje od 20, bilo je upitno hoće li se moći uopšte formirati dvojezično odelenje i tada im se nije izašlo u susret. U avgustu je više dece položilo i onda mu je odobren prelazak. Ništa nije ukazivalo na to da može da bude problema. On je bio odličan đak. U isto vreme imali smo zahtev učenika iz sedmog razreda da promeni smenu i njemi je odobreno - kazala je direktorka.

Na pitanje Dunjić šta se to promenilo od 30. avgusta, kada je Kosti odbijen prelazak, pa do 31. avgusta kada je odobren, direktorka je ispričala da je 26.8. bio ispit, pa zatim rok za prigovore, pa su tek 30. imali pouzdan podatak o broju dece. Onda su anketirali roditelje da li i dalje deca žele da idu u dvojezično odelenje i kada je su dobili potvrdu da će u Kostinoj smeni biti 21 učenik, dozvoljen mu je prelazak.

- U trenutku kada razredana Nada Radonjić 30. avgusta obaveštava njegove roditelje još nije prihvaćen njihov zahtev. Ja se ne sećam da sam rekla Nadi da im pošalje taj mejl - kazala je direktorka.

Na pitanje advokata Dunjić da li i dalje ostaje pri tvrdnji da su roditelji dece anketirani, jer Dukići nisu, a ni drugi roditelji ubijene dece, direktorka Knežević je odgovorila da prosto ne može da veruje da nisu pitani, jer je praksa da potvrde prelazak, jer možda neko odustane iako je položio i da je za Adrianu možda preskočeno, jer se doselila iz Francuske.

Posle nje je svedočila Kostina razredna u šestom razredu Nada Radonjić Bulatović koje je potvrdila da je Miljana Kecmanović u junu kontaktirala sa željom da Kosta promeni smenu, jer mu tamo deca odgovaraju po senzibilitetu i da je pogodan trenutak zbog prelaska u dvojezično odelenje.

- Poslala mi je 22. juna mejl da je Kosta bio kod pedagoga da se raspita o promeni smene i to je već bio kraj godine - ispričala je razredna. - U avgustu mi je ponovo poslala mejl, jer je slala mejlove u školu, ali joj nisu odgovorili, pa me zamolila da vidim sa direktorkom šta se dešava. Direktorka mi je rekla da za sada ne može, jer u A smeni nema 20 učenika za formiranje razreda. Ja sam gospođi Kecmanović to odgovorila. Sutradan mi je direktorka rekla da javim Kostinoj majci da je on prešao u B smenu i da ne može da dobije njenog muža telefonom i ja sam javila.

Razredna Nada je kazala da je u aprilu 2023. godine videla Kostu u školi i pitala ga kako mu je u B smeni, a on joj odgovorio super. Ona se rasplakala kada je odgovarala na pitanja o bezbednosti u školi, jer se setila čuvara Dragana Vlahovića, za kojeg je rekla da je bio prijatelj svih njih i da je svako dete i roditelja znao. Kako je ispričala nekoliko dana pre tog 3. maja rekla mu je da je bolji pedagog od svih njih u školi.

Razredna je kazala i da se Kosta u druženju nije izdvajao od druge dece i da su svi bili zajedno. Za njega je rekla da se pristojno ponašao, da je imao sve petice, da je voleo da uči i bio miran, dok su drugi dečaci bili živahniji. Ona nije uočila da je Kosta imao probleme sa dugima u komunikaciji  ili druženju.

RODITELjSKO PRAVO

PUNOMOĆNIK Dukića Snežana Dunjić kazala je u sudu da Kostini roditelji treba bar delimično da budu lišeni roditeljskog prava, jer ga činjenično ne vrše. Kako je objasnila otac je u pritvoru, a majka ima zabranu da ga viđa.

Njihov zastupnik Marina Ivelja odgovorila je da svako ima prava na razmišljanje i utiske, ali da to nije tema u ovoj sudnici.

Inače, Miljani Kecmanović zabranjeno je da kontaktira sa Kostom, jer će on biti svedok u krivičnom postupku u kojem je ona optužena za nedozvoljeno držanje municije, jer je na jednoj čauri u učionici nađen njen DNK trag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića