ARSE: Slovenija dobija 68 odsto gasa iz Austrije, koji je dobrim delom ruskog porekla

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 05. 2024. u 17:56

SLOVENIJA je 2023. godine uvezla 68,3 odsto gasa iz Austrije i 28,3 odsto iz Alžira, objavila je danas Agencija Republike Slovenije za energiju (ARSE).

АРСЕ: Словенија добија 68 одсто гаса из Аустрије, који је добрим делом руског порекла

Foto Tanjug/AP

Agencija smatra da ruski gas i dalje predstavlja veliki udeo u uvozu tog energenta iz Austrije, kako u 2023, tako i u prvoj polovini 2024, prenosi STA.

Kako je navedeno, udeo gasa uvezenog iz Austrije opao je sa 82,1 odsto iz 2022. godine, dok je uvoz iz Alžira značajno porastao sa 3,8 odsto u istom periodu.

Slovenačka agencija navodi kako ne može sa sigurnošću da kaže koliko je gasa uvezenog iz Austrije ruskog porekla.

Pretpostavke su takve, kako je navedeno, iako uvoznici gasa nisu imali direktne ugovore o isporuci tog energanta iz Rusije.

-Kupci su veoma svesni rizika u pogledu pouzdanosti snabdevanja na različitim čvorištima prirodnog gasa i kod različitih trgovaca na tržištu Evropske unije, saopštila je Agencija za energetiku.

Ministarstvo životne sredine, klime i energetike navodi da dobavljači traže nove linije, poput snabdevanja tečnim prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

Uporedo s tim vlada u Ljubljani nudi subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije, pre svega industrijskom sektoru, koji je najveći potrošač prirodnog gasa.

-Slovenački dobavljači više ne dobijaju direktne pošiljke od ruskog Gasproma, navelo je ministarstvo i dodalo da je neutvrđen konkretan izvor gasa, nabavljenog preko austrijskog gasovoda.

Evropska komisija nedavno je konstatovala kontinuirano oslanjanje Slovenije na ruski gas, uvezen preko Austrije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića