NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

KOMBAJN KOŠTA VIŠE OD POLA MILIONA EVRA: Evo koja je cena malih traktora

Z. GRUMIĆ

21. 05. 2024. u 12:39

NEPISANO pravilo o tome da na Novosadskom poljoprivrednom sajmu kupce najlakše nađu one najmoćnije u svojoj branši pa time i najskuplje poljoprivredne mašine, potvrđuje se i na aktuelnoj međunarodnoj smotri agrara, svečano otvorenoj prvog dana minulog vikenda.

КОМБАЈН КОШТА ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА: Ево која је цена малих трактора

Z. Grumić

Imajući u vidu značajnu zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača, pogotovo onih velikih, za jačanje i unapređenje svoje mehanizacije realno je očekivanje da ovih dana bude obavljena sajamska kupoprodaja i najskupljeg eksponata ovogodišnje priredbe kombajna "kejs" 9.250, čija je cena 470.000 evra bez PDV. A kada se na tu moćnu mašinu prikači i odgovarajući heder, onda ona košta više od 600.000 evra.

Za te pare kupac dobija najsavremeniji model generacije "devet", sa aksijalnim izvršajem, odnosno velikom osom, velikog učinka i bez oštećenja zrna tokom vršidbe žitarica. Uz dobru logističku podršku kombajn može da za deset sati efektivnog rada skine usev sa više od 70 hektara.

- Taj naš kombajn, najveći u branši, namenjen je velikim poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine smo jedan takav primerak prodali, a očekujemo kupca i na ovom sajmu - kaže za "Novosti" Marina Ćupurdija, marketing menadžer u toj kompaniji, koja je više od 40 brendova poljoprivrednih mašina, među kojima je i "horš" prskalica kao najviši sajamski eksponat, čija je cena oko pola miliona evra.

- U prva dva sajamska dana prodali smo i osam traktora "puma", a u okviru naše sajamske akcije svakog kupca tih popularnih mašina vodimo u fabriku u Čikago - dodaje naša sagovornica, napominjući da su cene traktora srednje klase od 19.000 do 60.000 evra, u zavisnosti od performansi.

Osim za velike i srednje proizvođače u sajamskoj ponudi je i poljoprivredna mehanizacija namenjena manjim poljoprivrednim gazdinstvima.

Poljoprivrednik Vladimir Ilić iz Donje Trepče kod Čačka redovni je posetilac Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a na ovoj priredbi je posebno zainteresovan za manji kineski traktor, koji bi najviše odgovarao njegovim potrebama, kako po tehničkim karakteristikama tako i po ceni.

- Ovi traktori od 50 KS su nam nekako pristupačniji, jer naše domaćinstvo ne obrađuje mnogo poljoprivrednog zemljišta. A i cena od oko 16.000 evra nije previsoka tako da, videćemo. Inače, ovi traktori kad su se pojavili na našem tržištu pre nekoliko godina koštali su od 12.000 do 13.000 evra - dodaje Ilić.

Papren i guseničar

ISPRED glavnog ulaza u Novosadski sajam izložen je traktor-guseničar koji košta 450.000 evra sa PDV, a u izložbenom prostoru sajma može da se vidi i najskuplji konvencionalni traktor vredan 360.000 evra, bez PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)