POVIŠICE NA RAČUN DOPRINOSA ŠTETNE: MMF ocenjuje da "Evropa sad 2" predstavlja visok rizik za javne finansije

I. D. S.

15. 05. 2024. u 11:05

ZA svega nekoliko meseci ističe rok za ispunjenje predizbornog obećanja vladajuće partije da se kroz nastavak programa "Evropa sad" povećaju zarade. Ipak, osim što detalji o realizaciji programa još nisu poznati, Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da je on izuzetan rizik za javne finasije, i procenjuju da bi se time javni dug povećao na 10 milijardi, a PDV bi morao da se uveća na 30 odsto.

ПОВИШИЦЕ НА РАЧУН ДОПРИНОСА ШТЕТНЕ: ММФ оцењује да Европа сад 2 представља висок ризик за јавне финансије

Evropa sad

Aktuelna Vlada je obećala da će kroz sprovođenje programa "Evropa sad 2" minimalnu zaradu povećati na 700 evra. Do sada su samo nagovestili da će u tom cilju korigovati doprinose za penzije. Ipak, bez obzira na manjak informacija, u svom poslednjem izveštaju MMF ocenjuje da "Evropa sad 2" predstavlja visok rizik za javne finansije.

- Ove politike bi dovele do pogoršanja fiskalnog položaja. Povećanje plata bi dovelo i do veće inflacije - upozoravaju iz MMF.

Bilbord obećanja naspram analize

IZ jedne konsultantske kuće stručnjaci objašnjavaju da je jedini način da se sprovede program "Evropa sad 2" masivno zaduživanje države.

- Iscrpne analize Svetske banke, Evropske komisije, MMF, institucija znaju poprilično više od nekoliko ljudi u Crnoj Gori. Nasuprot bilbord obećanjima, koja nikada nisu detaljno prezentovana, imamo argumente ozbiljnih globalnih institucija, koje nimalo diplomatski pišu da će ukidanje doprinosa za penzije dovesti do teških posledica po javne finansije - ocenjuju ekonomisti.

U toj međunarodnoj instituciji smatraju da ako bi se realizovao program "Evropa sad 2" javni dug države bi premašio 100 odsto BDP u 2029. godini, a finansiranje ovakvih politika bi značilo da bi se morale sprovesti i druge mere, što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrednost na čak 30 odsto.

Ipak, ovakva ocena nije pokolebala premijera Milojka Spajića.

- MMF je konzervativna institucija, koja ne daje podršku progresivnim politikma i koja nikada neće podržati smanjenje poreza i povećanje plata i penzija, ali će pohvaliti kada se to uradi na fiskalno održiv način. Tako da post faktum oni će da daju sjajne ocene i programu "Evorpa sad 2" - poručio je premijer.

Ekonomisti su izračunali da, ukoliko se sprovede program "Evropa sad 2", javni dug će porasti sa 4,6 milijardi evra, koliko je projektovan na kraju 2024, na čak 10,1 milijardu evra, koliko će iznositi 2029. Njihova računica je i da će u istom periodu BDP porasti za svega 33 odsto - sa 7,4 milijarde na 9,9 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića