Jedan od najvećih ovogodišnjih trendova među ljubiteljima nakita jesu komadi izrađeni od rozikastog zlata. Pink prstenje, ogrlice, narukvice, minđuše, ručni časovnici obojeni su ženstvenim, nežnim, diskretnim i romantičnim roze nijansama. Još ako na sebi imaju poneki brilijant, onda im se ne može osporiti ni glamuroznost.

Ovaj nakit je moderan, ali zbog boje pomalo „vintidž“ i sve više dizajnera ga ima u svojim kolekcijama.

Roze zlato je početkom 19. veka bilo veoma popularno u Rusiji, pa je nazivano i „ruskim zlatom“, a još je poznato i kao pink, ružičasto, crveno zlato. Reč je, zapravo, o leguri zlata i bakra, pa u zavisnosti od toga koliko je bakra zastupljeno varira i boja ovog zlata, od nežno roze pa do crvene. Podrazumeva se, što je više bakra, to su komadi nakita tamniji. Ipak, najčešće se koristi 75 odsto 18-karatnog zlata i 25 odstobakra. Postoji i verzija roze zlata pod nazivom “Crown gold”, koja se pravi od 22 karata, pa je samim tim najvrednija.

Kako bilo, trendseterke ove godine prednost daju upravo modernim i jedinstvenim komadima nakita koji se prelivaju na roze, pre nego žutim i beličastim.