MEŠTANI Krnjače, kao i njihove komšije sa leve obale Dunava, godinama pokušavaju da reše problem sa psima koji žive na ulici. Po njihovim rečima, broj kučića je svakog dana sve veći, a u poslednje vreme najveće muke zadali su stanarima u novoizgrađenim zgradama iza hipermarketa ”Metro”, gde su lutalice našle novo boravište.

Ovo naselje nalazi se na Paliluli, koja je teritorijalno najveća gradska opština i baš tamo je zabeležen zabrinjavajuće veliki broj ovih ”beskućnika”.

- Skupljaju se između zgrada, laju na prolaznike i borave u velikim čoporima - žali se Nebojša Gulić. - Pre nekoliko dana jedan crni, veliki pas ugrizao je devojčicu za nogu. Srećom, ona nije zadobila teže povrede, ali strahujemo za svu decu u komšiliku.

Po njegovim rečima, mališani neke od kučića poznaju i ne boje se, ali ima i onih agresivnih koji prave veliku buku i laju za vozilima koji prođu. Gulić naglašava da je nekoliko puta nadležnim prijavljivao, ali da te kučiće niko nije uklonio ili pregledao. On kaže da u blizini njegove zgrade ima dva velika psa i nekoliko malih. Primetio je da se taj broj povećava i da dok nisu napali devojčicu nisu predstavljali toliku opasnost. Sumnja, kako kaže, da u potrazi za hranom postaju veoma agresivni.

STRATEGIJA KAKO naglašavaju iz ”Veterine” briga o lutalicama sprovodi se po usvojenoj Strategiji grada, kojom su definisani načini rešavanja tog problema. Pored ostalog, izgradnjom novih azila, masovnom sterilizacijom pasa, ali i kontrolom odgovornog vlasništva. Ovlašćeni veterinari i komunalni policajci će od sredine aprila pojačati kontrolu i vlasničkih pasa, jer kako je utvrđeno, čak 80 procenata lutalica bili su psi u nečijem vlasništvu.

Kako je u blizini Zrenjaninski put, lutalice predstavljaju i veliku muku vozačima. Stanovnici kažu da se često dogodi da psi podlete pod auto, nastradaju, ali i naprave veliku materijalnu štetu vozilima.

- Kada je reč o ovom delu grada, za protekla tri meseca, od početka godine, s ”Veterinom Beograd” meštani iz Kranjače su tri puta kontaktirali - kažu iz ove ustanove. - Ekipa ”Zoohigijene” tvrdi da je po prijavi u februaru izašla na lokaciju, ali nije zatekla nijednog psa.

Ova veterinarska ustanova je krajem prošle godine izvršila prebrojavanje pasa na području 10 beogradskih opština. Prema tim rezultatima, izbrojano je ukupno 8.410 pasa, od kojih je na Paliluli zabeleženo ukupno 1.800, u Zemunu 850, Zvezdari 800, Čukarici 1.200, dok ih na Voždovcu ih ima 1.500.


PROBLEM I NA MILJAKOVCU

SUGRAĐANKA Jelena Jeftić ima veliki strah od pasa. Ona nas je pozvala kako bi se požalila da je jedna veliki crni pas ujeo za nogu i probušio joj čizmu. Po njenim rečima, kučići već duži period žive ispred njene zgrade i veoma su prisni sa komšijama koji ih svakodnevno hrane. Međutim, ona se skoro doselila u ovo naselje i kako je lutalice ne poznaju - laju na nju.

- Zvala sam ”Zoohigijenu” i dobila odgovor da su ti psi čipovani i bezopasni - kaže zabrinuto Jeftićeva.