TEK svaki treći hotel i samo dva hostela u Beogradu primaju goste koji sa sobom dovode i ljubimce. Vlasnici pasa i mačaka u prestonici mogu da odsednu samo u 20 smeštajnih objekata, koji im tek odskora dozvoljavaju da u sobe dođu sa životinjama.

Jedno od prvih mesta koje je to dozvolilo bile su ”Babe” na Kosmaju, a zatim i hotel ”Prezident” u Kovilovu. Do danas je dvadesetak hotela opremilo sobe za goste sa psima.

- ”Kontinental” je pet-frendli hotel i, za razliku od ostalih, ne pravimo ni problem oko njihove veličine - kaže direktor Živorad Vasić. - Volimo pse, pa vlasnicima, čak, obezbeđujemo i ljude koji mogu da ih prošetaju dok su oni poslom odsutni. Goste sa psima gotovo uvek smeštamo na prvom spratu, ali ukoliko neko insistira možemo da mu omogućimo i sobu na preostalih sedam spratova. Po odlasku psa iz hotela tu sobu specijalno dubinski čistimo kako ne bi ostao bilo kakav trag koji bi mogao da smeta budućim gostima. Psi prolaze pored recepcije do soba, ali vlasnicima nije dozvoljeno da ih uvode u javne prostorije poput lobija ili restorana, jer su mnogi alergični.

DOBRODOŠLI GOSTE sa psima primaju hoteli ”Taunhaus”, ”Prezident” (Kovilovo), ”Kontinetal”, ”Holidej In”, ”Elegans”, ”Ekscelzior”, ”Nacional”, ”Park”, ”Kvin apartment”, ”Hajat”, ”Lajf dizajn”, ”In”, vile ”Kalemegdan i ”Mondo”. Smeštaj za ljubimce ne naplaćuju ”Belvedere”, ”Orašac”, ”Siti hotel”, ”Siti kod” i ”Euro garni”.

Neki hoteli psima ne naplaćuju smeštaj, a drugi imaju cenu koja se kreće do 25 evra, koliko košta specijalno čišćenje sobe po odlasku psa. Smeštaj psa u pansion za kućne ljubimce kreće se od 10 do 25 evra, pa je više nego jasno da se vlasnicima isplati da povedu i psa sa sobom na put.

- Među hotelijerima svuda u svetu vlada tendencija da se gostu izlazi u susret na sve moguće načine i da, praktično, ne postoji nešto, u granicama razuma, što će odbiti - kaže Toma Momirović, predsednik Udruženja hotelijera. - ”Pet frendli” sobe su sve češće u Srbiji, iako prema mojim informacijama broj gostiju sa psima nije tako veliki da su te sobe uvek popunjene. Recimo, u hotelu ”Mona” postoje četiri sobe u kojima se besplatno primaju psi. Te sobe imaju specijalan antibakterijski pod, a hotel ima poseban ulaz za te goste. Postoje sanitarni standardi koje hotelijeri treba da ispune, a ne da improvizuju, i kada to urade nema razloga da hotel ne prima goste sa ljubimcima.


BAJDENOVI VUČJACI

PRILIKOM posete Džozefa Bajdena Beogradu njegovo brojno obezbeđenje vodilo je sa sobom oko 40 vučjaka. Visoke zvanice noćile su u ”Hajatu”, koji prima pse, ali samo male veličine. Pošto ”Kontintal” prima pse svih veličina ovaj hotel je 20. maja 2009. godine bio najbezbedije mesto u gradu, jer su u njemu spavali vučjaci sa obezbeđenjem!