BEOGRAĐANI će, po svemu sudeći, još čekati na davno najavljeno prvo groblje za kućne ljubimce. Novac za projekat vredan ukupno 30 miliona dinara trebalo bi da obezbedi Direkcija za izgradnju, ali kada će se to desiti i dalje je - neizvesno.


O izgradnji posebnog groblja govori se već godinama, a 2005. godine napravljen je i projekat, koji ni do danas nije realizovan.


- Plac u Bloku 51 kod hotela "Nacional" koji je određen kao lokacija za groblje bio je u imovinskom sporu do 2009. godine - objašnjava Vladimir Terzin, pomoćnik gradskog sekretara za stambene i komunalne poslove. - Grad je dobio spor i početak gradnje bio je planiran za septembar prošle godine. Zbog ekonomske krize, međutim, gradski budžet je značajno smanjen i ovaj posao je odložen. U ovom momentu mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li će sredstva biti obezbeđena. Projekat je u ovoj fazi realizacije u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada, koja čini sve, da nađe način za obezbeđivanje potrebnih sredstava.

PROPISNO VLASNICI čiji ljubimci uginu dužni su da pozovu Veterinarsku ustanovu "Veterina Beograd" koja će preuzeti telo.
- Imam zaista puno razumevanja za emocije koje ljudi gaje prema svojim ljubimcima, ali to je jedini ispravan način - kaže Terzin.

 

Groblje za kućne ljubimce treba da bude izgrađeno na površini od dva hektara. Idejno rešenje predviđa oko 5000 mesta za sahranjivanje svih vrsta kućnih ljubimaca. Osim toga postojaće upravna zgrada i krematorijum.


Terzin ističe da je izgradnja groblja veoma značajna i da bi značila prestanak prakse pokopavanja ljubimaca u parkovima i na drugim javnim površinama.


- Takvo sahranjivanje životinja u potpunosti je mimo propisa, ali je na žalost često realnost - kaže pomoćnik sekretara. - Vlasnici kućnih ljubimaca koji ovo rade to znaju, pa ovakvom nezakonitom, a moram reći i necivilizovanom, pa i prema drugim sugrađanima nekorektnom ponašanju, pribegavaju tajno i uglavnom noću.