Još jedno od prirodnih čuda kojima se današnji kozmetičari koriste u nemilosrdnoj borbi protiv starenja, su AHA, ili voćne kiseline. Doktori Eugene Van Scott i Ruey Yu smatraju se pionirima u korišćenju i razvoju teorije o AHA kiselinama, i to tokom kasnih 60-ih godina prošlog veka. S obzirom na to da su davale odlične rezultate u tretiranju kože mnogi kozmetičari širom sveta počeli su da ih koriste bilo kao samostalni tretman ili dodatak skoro svim tretmanima prema potrebi kože.

Ima dosta AHA kiselina, najviše dobijenih iz hrane, uključujući mlečnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu dobijenu iz šećerne repe. Sve AHA kiseline funkcionišu na isti način – skidaju površinski sloj mrtvih ćelija, rehidriraju epidermis i uspostavljaju normalan PH kože. Efekat ovih tretmana zavisi od toga koja se AHA kiselina koristi i u kojoj koncentraciji. U većim koncetracijama glikolna kiselina stimuliše proizvodnju kolagena, a kombinacija glikolne i mlečne kiseline priznata je kao najuspešnija.

Sve kiseline u slabijem rastvoru mogu se koristiti i kao dodatak kremama ili serumima kao produženi način nege kod kuće.

TRETMAN ZA RUKE Koža na rukama treba da bude savršeno čista i razmašćena da bi kiseline mogle delovati. Nanosi se potreban procenat kiseline koji ne sme iritirati kožu i drži se od 3 do 5 ili eventualno 10 minuta što zavisi i od proizvoda koji se koristite. Zatim se kiselina opere i odstrani sa kože uz upotrebu neutralizatora. Tretman može da se nastavi i maskom ili kremom u zavisnosti od potrebe kože.

Efekat tretmana kiselinama zavisi od njenog procenta, sastava kiseline, vrste, pH vrednosti i naravno od pravilne i stručne upotrebe, kao i od broja tretmana potrebnih koži.

Delovanje voćnih kiselina je višestruko uspešno, jer one:

* izbeljuju promene u pigmentaciji kože i fleke nastale od akni

* uklanjaju najsitnije površinske bore, a duboke čine plićim

* suvoj, starijoj i dehidriranoj koži vraćaju vlažnost i čine je vitalnijom

* stimulišu obnavljanje i regeneraciju kože

* oslobađaju pore od masnoće i sužavaju ih

Energetski eliksir

Tretman elektrofrut gelom sastavljen je od 10 najpoznatijih vrsta voća kao što su mango, grejpfrut, jagoda, breskva, malina.... Ovakva kombinacija kiselina i vitamina A, C i E omekšava površinski sloj, bolje regeneriše ćelije kože pomognuta visokim procentom vitamina A, C i E.

Energetski eliksir je tretman za lice i telo koji se razvija u nekoliko faza i u kom se kombinuju različiti proizvodi, a nastavlja se i kod kuće sa linijom za održavanje.

Može da se radi kao pojediničan tretman, odnosno kao “energetski bljesak” za svežiju i glatkiju kožu, a pogodan je i za serijsku aplikaciju (6-8 tretmana u seriji, dva puta nedeljno) koja obnavlja i učvršćuje kožu.

Proizvodi Eliksir linije koji se koriste u tretmanu bazirani su na esencijalnim uljima i biljnim derivatima visoke čistoće.

1. Faza - čišćenje i priprema

Koža se čisti mlekom za odstranjivanje masnoća i nečistoća sa kože. Potom se priprema nanošenjem osnovnog fluida AHA 15% za normalnu i otpornu kožu ili AHA 5% za delikatnu ili osetljivu kozu.

2. Faza – energenizacija

Zasnovana je na masaži vitaminskim uljem kojem se dodaju energetske kapi. Ovom kombinacijom stimuliše se mikro cirkulacija i ubrzava transport hranljivih supstanci do ćelija kože, a razvija se i stimulativna aromaterapija.

3. Faza

Nanosi se energetska maska u tankom sloju i drži se od 15 do 20 minuta. Koža se održava i kod kuće specijalnim proizvodima koje određuje kozmetičar prema potrebama kože.

Biološki tretman sa voćnim kiselinama

Koža lica se dobro očisti od šminke i masnoće pa se vrlo pažljivo četkicom namaže voćnom kiselinom, čiji procenat se određuje prema tipu i potrebama kože. Kiselina se drži od 3 do 5 minuta, a potom se dobro opere vodom. Onda se radi čišćenje kože, odstranjuju se miteseri, grizevi... Potom se koža lica dezinfikuje i nanosi se ampula, ukoliko je potrebno i antibiotički losion ili neka antibiotska krema. Tretman se nastavlja masažom, najbolje aromaterapijom dok se koža ne zagreje. Na kraju se nanosi biološka maska prema tipu kože ili problemu koji ima, koja može da bude topla, radi bolje apsorbcije, ili hladna, da smiri kožu i zatvori pore.

Serijski tretman sa voćnim kiselinama

Ovakave tretmani koriste se kao neagresivni piling. Rade se bilo kojom vrstom voćnih kiselina kontrolisane jačine koja se može povećavati prema tipu kože. Tretiraju se fleke i pege, proširene i zapušene pore, tragovi od izlečenih akni, plići ožiljci, ublažava starenje... Tretmani kiselinama rade se jednom nedeljno.

Kada ne treba tretirati kožu voćnim kiselinama:

* Proizvode na bazi voćnih kiselina ne treba nanositi na aktivne akne i na kožu sa kuperozom i sa patološkim procesima, * Nisu poželjni i posle agresivnih tretmana poput dermo abrazije, upotrebe retinske kiseline, medicinskih hemijskih pilinga... U tim slučajevima potrebno je sačekati 6 nedelja pre korišćenja AHA kiselina.

* Ne nanosite proizvode na rane, čireve i povrede, ali i oko očiju. I posle depilacije je potrebno da sačekate nedelju dana pre upotrebe AHA kiselina.