VIŠAK estrogena u organizmu kod žena može da izazove mnoge bolesti i poremećaje, kao što su neplodnost, miomi u materici, osteoporoza, depresija, endometrioza, zgrušavanje krvi, neravnoteža hormona štitaste žlezde, autoimune bolesti... Od psihičkih simptoma najčešće se javljaju: pojačana nervoza, razdražljivost, nesanica, smetnje pamćenja i koncentracije, sniženo i promenljivo raspoloženje, a može se razviti i depresivni poremećaj.

Do viška estrogena uglavnom dolazi u četvrtoj deceniji života. Kako postajemo stariji, ravnoteža hormona se narušava, pa je tako kod žena u srednjim tridesetim godinama smanjen nivo progesterona (120 puta brže nego što se smanjuje lučenje estrogena), pa estrogen sve više dolazi do izražaja.

Kad estrogen "nadvlada" ostale hormone (progesteron i testosteron) javljaju se rani znaci njegove dominacije. To su: nagomilavanje sala oko struka i bokova, umor, neraspoloženje, razdražljivost, nesanica, problemi sa pamćenjem, usporen metabolizam, opadanje kose, glavobolje i migrene, pad libida, nadimanje, depresija i anksioznost, bolna osetljivost grudi, infekcije, suvoća vagine, neredovne menstruacije.

Srećom, ovi simptomi mogu da se prorede i potpuno nestanu ukoliko se povrati ravnoteža hormona, unošenjem progesterona. Veoma je važno koristiti prirodan, bioidentičan progesteron, jer unošenjem sintetičkog hormona može da se napravi još veća šteta.

Postoji nekoliko prirodnih načina da se ponovo uspostavi ravnoteža hormona u organizmu. Jedan od njih je zdrava ishrana: izbegavanje gotove, industrijske hrane i uzimanje svežih namirnica. U ishranu valja uključiti što više kupusnjača kao što su kupus, brokoli, karfiol, kelj, zatim, spanać koji sadrži supstance koje pročišćavaju jetru i izbacuju višak estrogena. Trebalo bi jesti hranu bogatu proteinima koji se lako vare, i piti puno vode.

MANjAK PROGESTERONA UMANjUJE rad štitaste žlezde što vodi padu šećera u krvi- to pojačava žudnju za slatkišima i dovodi do još većeg pada progesterona, a to izaziva povećanje telesne težine

Smanjenje stresa je, takođe, neophodno, jer se tako smanjuje i nivo estrogena. Više sna i relaksirajućih tehnika poput joge potpomažu smanjenju stresa. Da se ne biste izlagali kseno-estrogenima treba maksimalno smanjiti upotrebu hemikalija.


POSLEDICE: agresija, nervoza, nadimanje, zadržavanje vode u telu, akne, glavobolje, napadi panike, želja za hranom i slatkišima, gojenje


KAKO DA USPOSTAVITE RAVNOTEŽU
1. Jedite četiri do pet obroka dnevno, sa puno voća, povrća i nemasnog mesa
2. Vežbajte svakog dana barem 60 minuta, to može da bude i ples
3. Uzimajte suplemente magnezijuma, vitamina B6, D, kalcijuma, laneno seme i probiotike
4. Progesteronske kreme brzo prodiru do ćelija i uspostavljaju ravnotežu hormona
5. 20 minuta na suncu oslobađa od depresije i neraspoloženja i poboljšava san i koncentraciju